Yüzyıllardır Şanlıurfa'yı koruyan kanal, bu kez koruyamamıştı. Sular altında kalan şehirde, bilim insanları inceleme yaptı. Gerçek ortaya çıktı

Mart ayında Şanlıurfa'da meydana gelen sel felaketinin ardından 3 üniversiten bölgeye gelen bilim insanları, inceleme başlattı. Binlerce yıllık bir tarihe ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da yapılan bilimsel araştırma sonucunda bilim insanları, 1500 yıl önce yapılan Jüstinyen bendi ve Jüstinyen kanalı üzerinde ve çevresindeki yapılaşmalar nedeniyle kanal kapasitesinin azalmasının sel afetinde önemli rol oynadığını belirtti.

Şanlıurfa'da 15 Mart tarihinde meydana gelen sel felaketinin ardından bölgede, 3 üniversiteden bilim insanları bölgeye gelerek inceleme yaptı. Gerçekleştirilen bilimsel araştırmada, bölgede 1500 yıl önce Roma imparatoru Jüstinyen tarafından şehri ve Hazreti İbrahim Peygamberin makamını korumak amacıyla yapılan Jüstinyen bendi ve Jüstinyen kanalı üzerinde ve çevresindeki yapılaşmalar nedeniyle kanal kapasitesinin azalmasının sel afetinde önemli rol oynadığı açıklandı.