Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi"

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen törende Birleşmiş Milletler, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'nü Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel'e verdi. Ödülü alan Merkel, yaptığı konuşma da Türkiye'nin mülteci krizinde Almanya'dan daha büyük bir yük üstlendiğinin altını çizdi.

Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi"

Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı sebebiyle büyük bir mülteci yükü altına girdi. O dönemden itibaren Türkiye, milyonlarca mülteciyi ağırlamaya devam ediyor. 

Tüm dünya tarafından Türkiye'nin mülteci politikası takdirle karşılanırken Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin belirlediği Nansen Mülteci Ödülü'ne, bu yıl eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel layık görüldü.

Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi" - Resim : 1

Kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açmıştı

Gerçekleşen törende, Merkel, 2015 ve 2016'da yaşanan mülteci krizinde Almanya 1,2 milyon Suriyeli mülteciyi kabul ettiği için 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü.

Ödülünü BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'den alan Merkel, konuşmasında, Almanya'nın da imzalayan ülkeler arasında bulunduğu 1951 Mülteciler Sözleşmesi'nde insan onurunu korumanın önemine dikkat çekildiğini ifade etti.

Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi" - Resim : 2

"Önemli olan, her insana açık bir ülke inşa edebilmek"

Merkel, mülteci krizinin ortaya çıktığı dönemde bazı siyasetçilerin Almanya'nın sadece Almanlara ait olması gerektiğine inanmadığını söyleyerek, "Önemli olan ileride özgüven sahibi, özgür ve her insana açık bir ülke inşa edebilmektir. Elimizden gelenin en iyisini yaparsak bunu başarabiliriz." dedi.

Kendisine layık görülen ödülün, kendisiyle birlikte Alman halkının da onuru olduğunu belirten Merkel, ülkelerine gelen mültecilere yardımcı olan tüm görevliler ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerini sundu.

Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi" - Resim : 3

"Türkiye, Orta Doğu'dan 3,8 milyon mülteciyi ağırladı"

Merkel, Türkiye'nin mülteci krizinde Almanya'dan daha büyük yük üstlendiğinin altını çizerek, "Çok sayıda mülteci, anavatanlarından çok uzağa gitmek istemedi. Bu yüzden Türkiye, Orta Doğu'dan 3,8 milyon mülteciyi ağırladı." şeklinde konuştu.

Mülteci haklarına saygı duyulması ve mültecilerin geri döndürülmemesi gerektiğini söyleyen Merkel, "Mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönebilmeleri için sürdürülebilir çözümler bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Angela Merkel, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü! "Türkiye, Almanya'dan daha büyük yük üstlendi" - Resim : 4

Bölgesel Mülteci Ödülleri de sahiplerini buldu

Angela Merkel ile beraber Nansen Bölgesel Mülteci Ödülleri de sahiplerini buldu.

AA'nın haberine göre; Afrika ödülü Moritanya'da 100'ün üzerinde orman yangınını söndüren mülteci Mbera Fire Brigade'e, Amerika kıtası ödülü Kosta Rika'da 50 yıldan fazla mültecilere hizmet veren Vincenta Gonzalez'e, Asya Pasifik ödülü Myanmar'da çok sayıda yerinden edilen sivile yardımda bulunan Meikswe Myanmar kuruluşuna, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ödülü ise Irak'ta DEAŞ'ın baskılarından kaçan kadınlara tıbbi yardım sağlayan Dr. Nagham Hasan'a takdim edildi.