Anne adaylarına kritik uyarı! Bu hataların sonuçları çok ağır…

ABD’de yapılan bir araştırma, anne adaylarını bebeklerine zarar verebilecek diyetler konusunda şiddetle uyarıyor. Yapılan araştırmaya göre hamile anne adaylarındaki diyet ve beslenme hataları, bebeklerde hayat boyu ciddi problemler yaratıyor. İşte o araştırmanın detayları…

Anne adaylarına kritik uyarı! Bu hataların sonuçları çok ağır…

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmacılar, 'ultra işlenmiş gıdalar' tüketen anne adaylarının obez çocuklara sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Uzmanlar bu araştırmanın, anne adaylarının sahip olabilecekleri diğer yaşam tarzı risk faktörlerinden bağımsız olduğunu söyledi. Araştırma işlenmiş gıdalar, dondurmalar, bisküviler, gazlı içecekler, cipsler ve hatta hazır çorbalar gibi yemek ve atıştırmalıklar üzerine yapıldı.

 

200 binden fazla anne – çocuk gözlemlendi

İngiliz Tabipler Birliği dergisine yazan uzmanlar, 200.000'den fazla anne ve çocuğuna ait verilere baktı. Katılımcılar, bir sağlık anketi aracılığıyla yediklerini ve içtiklerini kaydettiler ve bebekler izlenmeye başlandı. Sağlık görevlileri çocukluk obezitesi ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu bilinen bir dizi başka potansiyel olarak etkili faktöre de baktılar.

Bu faktörler arasında annenin ağırlığı, vücut kitle indeksi (BMI), fiziksel aktivite, sigara içme, yaşam durumu ve eşlerin eğitimi yer aldı. Ayrıca çocukların aşırı işlenmiş gıda tüketimini, fiziksel aktivitelerini ve hareketsiz zamanlarını da içeriyordu.

Sonuçlar çok çarpıcı

Genel olarak, katılımcıların yüzde 12’sini oluşturan 2.471 çocuk, ortalama dört yıllık bir takip süresi boyunca fazla kilo veya obezite geliştirdi. Makalenin sonuçları, hamilelikte tüketilen bu yiyeceklerin, çocuklarda aşırı kilo veya obezite riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Anne adaylarına kritik uyarı! Bu hataların sonuçları çok ağır… - Resim : 1

Ultra işlenmiş gıda tüketiminin en yüksek olduğu grupta tam yüzde 26 daha yüksek risk görüldü. Araştırma sonucuna 'diyetlerde tercih edilen besinlerin önemini ve üreme çağındaki kadınların beslenmesini iyileştirmenin çocukların da yaşamını etkilediğini’ eklediler.

Aston Üniversitesi Aston Tıp Fakültesi’nde görev yapan Diyetisyen ve Kıdemli Öğretim Üyesi Dr Duane Mellor, çalışmayla ilgili: “Orta derecede pişmiş et (veya alternatifleri) süt ürünleri, sebze - meyve, bakliyat, tohum ve kepekli tahıllara dayalı sağlıklı ve çeşitli bir yemek kültürü halk sağlığı açısında büyük önem teşkil ediyor” dedi