Apple'ın yıllar önceki Facebook planı ortaya çıktı

Apple ve Facebook arasındaki yıllardır süre gelen reklam kavgası tam gaz devam etse de ortaya çıkan plan teknoloji gündemine bomba gibi düştü. Kendi alanlarının devi olan iki dev marka yıllar önce önemli bir ortaklık için görüştüğü ortaya çıktı. İşte ortaya çıkan ortaklık görüşmesinin detayları...

Apple'ın yıllar önceki Facebook planı ortaya çıktı

Son birkaç yılın teknoloji gündeminin bir numaralı gündem maddesi olana Facebook ve Apple arasındaki reklam anlaşmazlığı aralıksız olarak devam ediyor. Apple'ın reklamlar hakkında uyguladığı uygulama takibi şeffaflığı, 2020 yılından beri Facebook tarafından şiddetle eleştiriliyor. The Wall Street Journal'ın bir haberi bu anlaşmazlık başlamadan önce Facebook ve Apple'ın bir ortaklık ve gelir paylaşımı anlaşması üzerinde çalıştığını iddia ediyor.

Apple'ın yıllar önceki Facebook planı ortaya çıktı - Resim : 1The Wall Street Journal'ın haberine göre, Apple ve Facebook, platformun reklamsız bir sürümünü sunacak bir abonelik hizmeti sunmayı düşünüyordu. Ve Apple, abonelikler de dahil olmak üzere uygulama içi satın alımlardan pay aldığından dolayı, bu sistem teknoloji devi için oldukça kazançlı olabilirdi.

Anlaşmazlığın adı "öne çıkarılan gönderiler"

Tartışma konusu haline gelen bir başka düzenleme, Apple'ın bir gönderiyi daha geniş bir kitlenin önüne koymak için ödeme yapmak anlamına gelen "öne çıkarılan gönderilerden" bir pay almasıydı. Facebook, uzun süredir öne çıkan gönderileri reklam portföyünün bir parçası olarak görüyordu ve genellikle küçük işletmeler daha fazla kişiye ulaşmak için öne çıkarılan gönderileri kullanıyor.

Apple'ın yıllar önceki Facebook planı ortaya çıktı - Resim : 2Ortaklık görüşmlerindeki sorun, Apple'ın, öne çıkarılan gönderilerin şirketin aldığı yüzde 30'luk gelir kesintisine tabi olacak olan uygulama içi satın almalar olarak düşünülmesi gerektiğini söylemesi ile ortaya çıktı. Facebook ise bunların Apple'ın kesintisine tabi olmayan reklam ürünleri olduğunu savunuyordu.

Meta tarihindeki ilk gelir düşüsü

Araştırma firması Insider Intelligence, 2021'de kullanıcı izleme değişikliklerini kullanıma sunmasından bu yana, iPhone kullanıcılarının yüzde 37'sinin şirketlerin uygulamalardaki etkinliklerini izlemesine izin vermeyi seçtiğini iddia ediyor. Değişiklik yürürlüğe girdiğinden beri, Facebook yeni adıyla Meta gelirin önemli ölçüde azaldığını gördü ve son çeyrekte Meta, şirket tarihindeki ilk gelir düşüşünü bildirdi.

Apple'ın yıllar önceki Facebook planı ortaya çıktı - Resim : 3İki markanın farklı yolları

Bu görüşmelerin 2016 ve 2018 yılları arasında gerçekleştiği bildirildiği için, çok geride kaldığını söyleyebiliriz. Apple, kendisini gizliliğin savunucusu olarak konumlandırmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor ve Meta ise Metaverse'i gerçeğe dönüştürmekle meşgul. Ancak şimdilik, Meta'nın en önemli gelir kaynağı reklamcılık ve bu nedenle şirket, iOS uygulama izleme korumasının çoğu kullanıcının yararlandığı bir dünyaya uyum sağlamaya devam etmek zorunda kalacak gibi gözüküyor.