Araba alacaklar dikkat! Kur, faiz artışı... Nisan ayı itibarıyla...

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomobil satışlarına ilişkin değerlendirmesinde, döviz kurunun yılın kalan 9 ayında piyasalara olumsuz etki etme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Araba alacaklar dikkat! Kur, faiz artışı... Nisan ayı itibarıyla...

Otomobil piyasasında fiyatların Nisan ayı itibarıyla artışa geçmesi öngörülüyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektöründe satışların seyrine ilişkin açıklamasında, en hızlı etkenin döviz kurları olduğunu açıkladı. Bozkurt, "Döviz düşünce satışlar genel olarak artar. Bu yılın kalan 9 ayında, yüksek faiz ve yüksek döviz kurunun satışlara olumsuz etki etme ihtimali de daha yüksek görünüyor" şeklinde konuştu.

"Ancak, fiyatlar daha fazla artmadan otomobil almak isteyen bir kesim var ki, onlar da pazarın hareketli geçmesine destek veriyorlar" diyen Ali Haydar Bozkurt, "Bir başka faktör de, kurların etkisiyle artan maliyetler. Bu nedenle, otomobillerin bir üst ÖTV dilimine girmeye başlaması söz konusu olabiliyor. Bu da satışları olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Faiz artışı

Kur artışının henüz fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, şöyle konuştu:

Ay sonuna kadar fiyatlarımızı muhafaza edeceğiz. Kur artışıyla birlikte faizler de artış gösterdi. Özellikle yüzde 80 vergi diliminde konumlanan araçlar için talepte yavaşlama ihtimali yüksek gözüküyor. Ancak yüzde 50 vergi dilimindeki araçların fiyat konumu ile birlikte buradaki araçların talebinin canlı kalmasını öngörüyoruz. Pazarın ilk 3 ayda beklenenden fazla olan büyümesinin ikinci çeyrekte daha sakin geçeceği öngörülebilir. 

Fiyatlar ne olur?

Talebe ilişkin görüşlerini aktaran Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, şu ifadeleri kullandı:

Ancak kurda bir gevşeme olmazsa kademeli olarak fiyatlara yansıma görebiliriz. Artan maliyetlerle beraber fiyatlarında yukarı çıkması vergisel olarak modelleri bir üst vergi dilimine getirebilir. Bu durum talepte bir azalma yaratabilir. Henüz pazar beklentimizi değiştirmedik Kurdaki bu değişimi bekliyoruz.