Araç kullananlar dikkat! 2 yıl süreyle uzatıldı

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerin yenilenme süresini 31 Aralık 2022 itibarıyla 2 yıl süreyle (2024 sonuna kadar) uzattı. Peki, ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılıyor? Ehliyet yenileme işlemi için gerekli belgeler neler? İşte bilinmesi gerekenler...

Araç kullananlar dikkat! 2 yıl süreyle uzatıldı

Eski tip ehliyetlerin yenilenme süresi nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla 2024 sonuna kadar uzatıldı. İşte, ehliyet yenileme işlemlerinde bilinmesi gerekenler...

Ehliyet yenileme randevusu

Ehliyet yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 çağrı merkezi veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresinden randevu almak gerekiyor. Eğer gidemeyecekseniz süresi dolmadan en az yarım saat önce randevunuzu iptal etmelisiniz. Sistem, iptalden sonra aynı gün içinde yeniden randevu vermiyor.

Ehliyet yenileme bedeli 

Ehliyet değişim ücreti 15 lira. 2016 yılı öncesi alınan sürücü belgesi yenileme işlemleri için ödemeler, ‘vakıf hizmet bedeli’ Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 2 lira, ‘değerli kâğıt bedeli’ vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına veya ‘ivd.gib.gov.tr’ üzerinden 13 lira şeklinde oluyor. İnternet vergi dairesinden ödeme yaparsanız sadece 13 lira alınıyor. 2 liralık ücreti PTT şubelerinden yatırmanız gerekiyor. Bu tutarı yatırmazsanız işlem yapılmıyor. Bu ödemelere ilişkin makbuz nüfus müdürlüğüne ibraz ediliyor.

Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler

Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin yatırıldığına dair makbuzlar, k son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi (elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir),  ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu.

Sağlık raporunun alındığı tarihten itibaren iki yıl içinde ehliyetin alınması ya da yenilenmesi gerekiyor.

Yeni ehliyetin geçerlilik süresi

Yeni ehliyetiniz başvurunuzun ardından 1 hafta içinde adresinizde oluyor. Yeni ehliyetiniz size ulaşana kadar talep etmeniz halinde nüfus müdürlüğü tarafından ‘geçici sürücü belgesi’ veriliyor. Geçici belgenin geçerlilik süresi ise 15 gün. Eğer araç kullanacaksanız geçici sürücü belgesi yanınızda olmalı. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih, çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.