Araç sahipleri dikkat! O sistem herkese zorunlu hale gelecek. Kritik açıklamayı Bakan Şimşek yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca araç sahibini ilgilendiren kritik açıklamalarda bulundu. Akaryakıt piyasasına ilişkin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin hayata geçirileceğini bildirdi. İşte detaylar...

Araç sahipleri dikkat! O sistem herkese zorunlu hale gelecek. Kritik açıklamayı Bakan Şimşek yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşıt tanıma sisteminin zorunlu hale gelmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda hatalı ve usulsüz işlemlerin önüne geçilecek.

ZORUNLU HALE GELİYOR

Sabah'ın haberine göre, akaryakıt alımlarında taşıt plakalarının yeni nesil yazar kasalara elle yazılmadan otomatik olarak iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin hayata geçirileceğini de anımsatan Şimşek, böylece hatalı ve usulsüz işlemlerin önüne geçilmesi amacıyla akaryakıt alımlarında taşıt tanıma sistemi kullanma zorunluluğunun getirildiğine işaret etti.

AKARYAKIT ALIMINDA TAŞIT TANIMA SİSTEMİ

Şimşek, "Kayıt dışılığın yoğun olduğu sektörlerden biri olan akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla bir seri tedbir alan hükümetimiz, bu defa da akaryakıt alımlarında taşıt tanıma sistemi kullanma zorunluluğu getirerek kayıt dışılık ile mücadelede yeni bir sayfa açtı" ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek, sistemle yakıt alan araçtan başka bir aracın plakasına fiş düzenlenmesinin önleneceğini aktarırken, "Sistem, vergi mükelleflerinin işte kullandıkları taşıtlar için yapılacak akaryakıt ve LPG alımlarında 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olarak kullanılacak" dedi.

Araç sahipleri dikkat! O sistem herkese zorunlu hale gelecek. Kritik açıklamayı Bakan Şimşek yaptı - Resim : 1

AKARYAKIT SEKTÖRÜNE TEMİNAT KOLAYLIĞI

Şimşek, bir diğer tebliğle dağıtıcılık, bayilik veya madeni yağ lisansına sahip firmalardan yeni işe başlayanlar ve faaliyetlerine devam edenler ile bandrollü ürün üretici ve ithalatçılarına, doğacak vergi borçlarına karşılık teminat verme zorunluluğu getirildiğini anımsattı. Bakan Şimşek, "Bu kapsamda teminat olarak verilebilecek değerler arasına sigorta şirketlerince verilen kefalet senetleri de ekleniyor. Böylece mükelleflerin teminat olarak verebilecekleri kıymetler çeşitlendirilmiş ve finansmana erişim kolaylaştırılmış oldu" dedi.

ŞARJ İSTASYONLARI E-FATURAYA GEÇECEK

E-belge uygulamalarının kapsamının genişletilmesi çalışmaları kapsamında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildiğini vurgulayan Şimşek, "Elektrikli araçlara hizmet sağlayan şarj ağı ve şarj istasyonu işletmecileri 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-faturaya geçecek" dedi.