Araç sahiplerine kötü haber! Muayene ücretlerine büyük zam gelebilir! Peki, 2022 araç muayene ücretleri ne kadar? Araç muayenesi ne zaman yaptırılır?

Araç muayenesi, devlete bağlı kurumlar tarafından, aracın trafiğe çıkıp çıkmamaya uygunluğunu ölçen bir işlem olarak yapılmaktadır. Araç muayenesi zorunlu olmakla beraber, ticari belirlenen periyotlaraa yaptırılması gerekmektedir. Peki, araç muayenesi nasıl yapılır? Araç muayenesi yaptırmak için nereye başvurmak gerekir? Araç muayenesi ücretsiz midir? Araç muayesinin ücreti ne kadardır? Araç muayenesi yaptırmak için hangi belgeler gerekir?

Araç sahiplerine kötü haber! Muayene ücretlerine büyük zam gelebilir! Peki, 2022 araç muayene ücretleri ne kadar? Araç muayenesi ne zaman yaptırılır?

Trafiğe çıkan her aracın belirlenen periyotlarda araç muayenesi yaptırması kanunen zorunlu bir işlemdir. Araç muayene işlemi ile aracın teknik aksamının kontrol edilerek güvenli bir sürüş sağlaması amaçlanmaktadır. Belirlenen periyotlar mevcut durumda, ticari araçlarda 1 yıl, diğer araçlarda 2 yıl olarak belirlenmiştir. TÜVTÜRK, araç muayenesinde tek yetkili kuruluştur ve tüm araç sahipleri araç muayene işlemlerini TÜVTÜRK, üzerinden yapmaktadır. 

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Aracın türüne göre belirli periyotlarla araç muayenesi yaptırılması gerekmektedir. Bu periyotlar binek otomobiller için 2 yılda birdir. Ticari araçların muayeneleri her yıl gerçekleştirilmelidir. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 yılda bir yapılır. Aracın muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK’ten randevu alınması gerekmektedir. Randevu almadan muayeneye gitmeniz durumunda araca muayene işlemi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemi TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilir.

Muayeneye gitmeden önce araçtaki eksiklikleri gidermak sorunsuz bir muayene için önemlidir. Eğer muayene sırasında araçta kusur bulunursa bunları gidermek için ay süre tanınır. Ek süreyle uğraşmamak için sorunları önceden gidermekte fayda vardır. Araç muayenesi aşamaları ise şu şekilde ilerler:

Muayenede öncelikle kimlik, ruhsat, varsa vekaletname, aracın sigorta belgelerini ve diğer tüm evraklar teslim edilmeli.

- Evraklar kontrol edilip herhangi bir sorunla karşılaşılmadığında muayeneye başlanır. - 

- TÜVTÜRK’teki muayene yetkilileri aracınızın fren mekanizmalarını, ön aksı ve arka aksı kontrol eder. Fren sisteminde sorun bulunmaması durumunda lastikler incelenir.
Diğer aşamada aydınlatma sistemi ve farlar kontrol edilir. Emniyet kemeri ve koltuk kaydırma mekanizması da incelenir.

- İncelemeler sonucunda raporlamaya geçilir. Eğer aracınızda herhangi bir sorun yoksa raporunuz yazılır. Bilgiler ruhsatınıza işlenir ve süreç tamamlanır. Araçta herhangi bir mekanik sorun tespit edilmesi durumunda ise size 1 ay sonraya randevu verilir ve bu süre zarfında bulunan kusuru gidermeniz istenir.

- Tanımlanan 1 aylık yasal sürenin ardından aracınızın sorunlarını giderdiyseniz olumlu rapor alabilir ve bir sonraki periyodik kontrole kadar aracınızı güvenle kullanabilirsiniz.

- Araç muayene işlemleri bu aşama ve sırayla ilerler. Normal bir muayene işlemi ortalama 20-40 dakika arasında sürer. Evraklardaki sorunlar, istasyonun yoğunluğu ve muayenedeki eksiklikler sürenin uzamasına neden olabilir.

Araç sahiplerine kötü haber! Muayene ücretlerine büyük zam gelebilir! Peki, 2022 araç muayene ücretleri ne kadar? Araç muayenesi ne zaman yaptırılır? - Resim : 1

Araç muayenesi yaptırmak için nereye başvurmak gerekir?

Araç muayene randevusu, bu konuda yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınır. TÜVTÜRK’ten randevu almak için bazı alternatif yollar vardır. Bu yollardan en uygununu kullanarak muayene randevu oluşturabilir. Araç muayene sıra alma işlemi ile araç muayene yaptırmak mümkün. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almak için şu yollar izlenebilir.

- TÜVTÜRK randevu sistemine girerek açılan sayfadaki araç plaka numarası, ruhsat seri ve numarası ve muayene şehrini seçerek devam butonuna tıklayın.

- Açılan ekrandan “Genel Muayene ve Muayene Tekrarı” seçeneğini seçin.

- Muayene günü ve saatini seçtikten sonra randevu özetinizi inceleyin ve onaylayın.

- TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra diğer kanallardan da randevu oluşturabilirsiniz.

- Dilerseniz e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından bilgileri doldurarak randevu alabilirsini.

- Dilerseniz de 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini de arayabilirsiniz.

Araç muayenesi ücretsiz midir? Araç muayesinin ücreti ne kadardır?

Araç muayenesi, ücretli bir işlemdir ve ücretleri her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda araç muayene ücreti 2022 yılı için %36,2 zam ile 507,40 TL olarak belirlenmiştir. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene sonucunda araca kusursuz, kusurlu ya da hafif kusurlu rapor verilir. Kusursuz rapor verilmesi, aracınızda herhangi bir sorunun olmadığı anlamına gelir. Hafif kusurlu rapor verilmesi durumunda, aracın muayeneden geçmemesi söz konusu değildir. Bu raporla da araç, muayeneden geçmiş sayılır. Fakat muayene sonrasında aracınıza kusurlu raporu verildiyse; araç, muayeneden kalmış demektir. TÜVTÜRK görevlileri tarafından belirlenen problemlerin giderilmesi sonrasında araç tekrar muayeneye girmelidir. 2022 araç muayene ücreti, aracın niteliğine göre değişir. Bu kapsamda araç cinslerine göre muayene ücreti aşağıda belirtilmiştir:

- Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork araçlar için 507,40 TL

- Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler için 685,58 TL

- Traktör ve motosikletler için 258,42 TL

Araç muayenesi yaptırmak için hangi belgeler gerekir?

Araç muayenesini tek seferde bitirip sorunsuzca tamamlayabilmek için aracın bazı evraklarını bulundurulması gerekir. Eğer gerekli evraklar bulunmazsa muayene görevlileri işlemi tamamlayamaz ve belgelerin tamamlaması için süre verilir. Yeni randevu tarihine kadar belgeleri tamamlayıp yeniden muayeneye gitmek şarttır. Araç muayenesinde gerekli olan belgelerden bazıları ise şunlardır:

- Kimlik belgesi

- Aracın size ait olduğunu gösteren ve aracın son hâliyle güncellenmiş ruhsat

- Zorunlu trafik sigortası poliçesi

- Vergi ve ceza borcu olmadığını gösterir belge

- Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi

- LPG’li araçlarda sızdırmazlık raporu

Bu belgelerin tümü araç muayenesi esnasında güncel bir şekilde muayene görevlilerine verilmelidir. Araç muayenesi yalnızca ruhsat sahibi veya ruhsat sahibinin noter vekaletiyle yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılabilir. Bu nedenle istasyona giderken kendiniz gitmeli veya vekalet verdiğiniz kişiyi göndermelisiniz. Aracınızı LPG’ye dönüştürdüyseniz bu durumun ruhsata işlenmiş olması gerekir. Bundan dolayı muayeneye giderken eğer gerekliyse ruhsatınızı güncellemiş olmalısınız. Gaz sızdırmazlık raporunu 30 gün içerisinde almış olduğunuzdan emin olmanız da gerekir. Araç muayenesi için gerekli belgeleri yetkilendirilmiş servislerden almalısınız. Belgelerin üzerinde ıslak imza veya elektronik imza bulunmalıdır. 

Araç sahiplerine kötü haber! Muayene ücretlerine büyük zam gelebilir! Peki, 2022 araç muayene ücretleri ne kadar? Araç muayenesi ne zaman yaptırılır? - Resim : 2

2023 Araç muayene ücretleri ne kadar olacak? 

Araç muayene ücretlerine her yıl Ekim ayında belli olan Yeniden Değerleme Oranı (YDO) kadar zam yapılmaktadır. Ancak bu yıl enflasyondaki yükseklikten kaynaklı olarak her alanda artış gösteren fiyatlar araç muayenesinde de vatandaşların karşısına çıkabilir.  

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ekim sonundaki yıllık ortalama artışa göre otomatik oluşan bu rakam için 2 aylık veri gelecek. Ancak önümüzdeki iki aylık süreçte Yİ-ÜFE’nin 'sıfır' gelmesi durumunda bile bu yılki YDO yüzde 118 seviyesinde gerçekleşecek. Eylül ve Ekim aylarında Yİ-ÜFE ortalama yüzde 2 artarsa bu oran yüzde 120, yüzde 3 artarsa yüzde 121 ve yüzde 4 artarsa yüzde 122 seviyelerine ulaşacak.

2023 Araç muayene ücreti bin TL'yi geçebilir

Ortalama yüzde 120'lik hesaba göre, en düşük 507 TL olan araç muayene ücretleri bin 115 TL seviyesine çıkabilir.

Vatandaş YDO'ya düzenleme bekliyor

Vatandaşlar yeniden YDO oranlarında bir düzenleme beklerken bu konuda Cumhurbaşkanı'nın sınırlı yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı'nın cezalar konusunda yeniden değerleme oranının farklı uygulanmasına karar verme yetkisi bulunmazken, motorlu taşıtlar vergisinde yetkisi bulunuyor.