Arkeolojik derinlik açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de gerçekleştirilen bir çalışma büyük merak yarattı.
Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde keşfedilen bir mezarda, ölünün dirilip yaşayanları rahatsız etmemesi için önlemler alınmış.
Kasıtlı olarak bükülmüş çiviler serpilmiş ve yalnızca iki düzine tuğlayla değil, aynı zamanda bir sıva tabakasıyla da kapatılmış kremasyon mezarın keşfine göre, antik Roma döneminde insanlar “huzursuz ölülerden” korkmuş olabilir.
Burdur’da yer alan Sagalassos Antik Kenti’nde, MS 100-150’ye tarihlenen sıra dışı mezarın kremasyon (ölünün yakılması) ateşinin kenarlarına 41 bükülmüş çivi atılmış, hâlâ için için yanan ateşin üzerine 24 tuğla özenle yerleştirilmiş ve onun üzerine de bir kireç sıva tabakası yerleştirilmiş.
Antiquity dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yetişkin bir erkek olan kişinin yakılması ve aynı yere gömülmesi Roma döneminde alışılmadık bir uygulamaydı.
Çalışmanın ilk yazarı arkeolog Johan Claeys, “Bu mezar, yaşayanı ölüden koruma girişimleri (ya da tam tersi) olarak anlaşılabilecek bir değil, iki değil, üç farklı yöntemle kapatılmış.” diyor.
Kaynak: Arkeofili