Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette yeni formül...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret açıklamasının ardından gözler Aralık ayının başında belli olması beklenen zam oranlarına çevrildi. Peki, yeni formüllere göre, asgari ücret 2022 yılında ne kadar olacak? 2022'de Asgari Geçim İndirimi ne kadar olacak? İşte detaylar...

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette yeni formül...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) onlarca kaleme gelecek zam oranları üzerinde birebir etkili oluyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret görüşmelerin başlamasının ardından kısa bir süre içinde netleşmesini planladıklarını açıklamasının ardından gözler asgari ücrette yeni formüllere çevrildi. Son dönem en dikkat çeken formüllerden biri vergisiz asgari ücret.

Peki, bu hesaba göre 2022'de asgari ücret ve AGİ ne kadar olacak? İşte detaylar...

2021 yılı asgari ücreti üzerinden yapılan hesaba göre, 3.577,50 TL'lik brüt asgari ücretten kesilen gelir vergisi toplamda 456,13 lira oluyor. Vergilerin alınmadığı düşünüldüğünde 2.825,9 liralık net asgari ücret bu yıl için AGİ hariç 3.040,87 liraya yükselmiş oluyor. Vergi alınmadığı için AGİ iadesi de gerek kalmıyor.

Asgari ücret artışının en az yüzde 25 olacağı varsayımıyla hesabı yaparsak brüt asgari ücret 4.471,88 liraya çıkacak. Bu durumda net ücret ise 3.532,38 lirayı bulacak.

Eğer gelir vergisinin alınmadığı düşünülürse yüzde 25 zamlı asgari ücretin neti 3.801 liraya çıkacak ve burada zam oranı yüzde 45'leri bulacak. Zaten bu miktar apartman görevlilerine ödenecek asgari ücreti oluşturacak.

Diğer yandan Bakan Bilgin, bu yıl asgari ücret desteğinin işverenin değil, işçinin hesabına yatacağını bildirdi.