Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi!

Asgari ücrette ikinci toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Milyonlarca işçi ve işveren "Asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorularının yanıtını araştırıyor. Piyasada ücret bant aralıklarına ilişkin peş peşe önemli rakamlar verildi. İşte asgari ücrete ilişkin son dakika gelişmeleri...

Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ikinci kez toplandı. Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları tüm hızıyla sürerken vatandaşlar,  "Asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorularına yanıt arıyor. İşte ayrıntılar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 7 Aralık'ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ikinci kez toplandı.

"Gelir gelmez paylaşacağız"

Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak "Bizim istediğimiz verilerin bir kısmı geldi, bir kısmını da alacağız. Rakam gelmedi. Son toplantıda inşallah gelir, gelmez de sizlerle paylaşacağız" dedi. 

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da "Bugün gelen rakamları değerlendirdik, ek bilgi istedik. Daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği masada, talebimizi yeniledik" ifadelerini kullandı.

Temel ekonomik veriler masaya yatırıldı

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırıldı.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacağı toplantıda, tarafların ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

Öte yandan, Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'in, gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması konularını da toplantıda gündeme getirilmesi planlanıyordu.

Bakanlık asgari ücret anketini paylaştı

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıda, işveren heyetine, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yapmıştı.

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verilmişti.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Uzmanlar yıl sonunda oluşacak enflasyon farkının üzerine eklenecek payla zam oranlarının yüzde 30 ila yüzde 40 seviyelerinde olmasını bekliyor.

Asgari ücrete ilişkin dikkat çeken bir açıklama Gazeteci Melik Yiğitel'den geldi. Bir televizyon yayınında taraflarla görüştüğünü kaydeden Yiğitel, asgari ücrette beklenen bant aralıklarını işaret ederek, şöyle konuştu:

Resmi istatistiklere göre asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 37. Bu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2 hafta önce açıkladığı rakam. Toplamda 31 milyon 422 bin kişi çalışıyor. Bunun 13 milyon 536 bini asgari ücretli. Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8 bin – 8 bin 500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8 bin 300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz.