Asgari ücret nedir? Asgari ücreti kim belirler? Asgari ücret ne zaman yürürlüğe girer?

Türkiye genelindeki milyonlarca vatandaşımızın merakla araştırdığı konulardan biri de asgari ücret oldu. Asgari ücret nedir? Vatandaşların gündeminde sürekli olan asgari ücreti kim belirler? Asgari ücret ne zaman yürürlüğe girer? sorularını sizler için yanıtladık. Detaylar haberimizde...

Asgari ücret nedir? Asgari ücreti kim belirler? Asgari ücret ne zaman yürürlüğe girer?

Her sene belirli zamanlarda hayatlarımıza giren bir kelime asgari ücret nedir? İster dost meclisinde ister haberlerde duyun asgari ücret zaman zaman hepimizin kafasını kurcalayan bir olgu oldu. Asgari ücreti kim belirler? Vatandaşlar araştırmaya başladı. Asgari ücret ne zaman yürürlüğe girer? sorularının tüm cevaplarını sizler için haberimizde derledik. İşte, asgari ücret hakkında tüm merak ettiklerinizi Can Mutabakani sizler için anlattı... 

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret bir işi yapan bir kişinin günlük yemek, ulaşım, konaklama gibi masraflarının tamamını en az güncel fiyatlarla karşılayacak ücrete denir. Minimum ücret olarak da anılan asgari ücret günlük olarak hesaplanır lakin aylık olarak ödenir.

 Asgari Ücret bir işçiye ödenebilecek en düşük fiyatı belirtir. İş kolu ve uzmanlığı ne olursa olsun bir işçiye asgari ücretten daha az ödeme yapılamaz. İşçinin aldığı yardım ve destekler asgari ücretten az kazanmasını sağlamaz. İş sözleşmesi ya da toplu sözleşmede daha az ücret verilemez.

Asgari ücret nedir? Asgari ücreti kim belirler? Asgari ücret ne zaman yürürlüğe girer? - Resim : 2

ASGARİ ÜCRETİ KİM BELİRLER?

  • Ülkedeki minimum asgari ücreti Asgari Ücret Komisyonu belirler. Her yıl toplanan Asgari Ücret Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından atanan bir başkan tarafından yönetilir. Komisyon oluşması için belirlenen bir tarih yoktur. Bakanlık komisyon toplantı çağrısını yaptığında en az 10 üyenin katılması ile toplanır.
  • Asgari ücret komisyonunda başkan dışında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma Genel Müdürü ya da yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü ya da yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü İstatistikler Dairesi Başkanı ya da yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı daire başkanları arasından konuyla ilgili bir daire başkanı, İşçi kuruluşları arasında en çok üyeye sahip kuruluşun tespit edeceği beş temsilci ve en çok üyeye sahip işveren kuruluşunun tespit edeceği beş temsilci bulunur.
  • Asgari Ücret Komisyonunda kararların verildiği oylamaların sonucu oy çoğunluğuna göre belirlenir. Verilen oyların eşit olduğu durumlarda ise başkanın oy verdiği karar kabul edilir.
  • Asgari ücret belirlenmesi konusunda sınırlar 01.08.2004 tarihli ve 25540 numaralı Resmi gazetede yayımlanan “Asgari Ücret Yönetmeliği” ile belirlenmiştir.
  • Asgari ücret yönetmeliğinde minimum asgari ücretin; kapsamı, amacı, dayanakları ve tanımı yer alır. Asgari ücret yönetmeliği asgari ücretin yürürlüğünü ve işverenin hak ve sorumluluklarını belirttiği gibi aynı zamanda işçi ve işveren temsilcilerinin seçilmesi için aranan nitelikleri de belirtir.

 

 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRER?

Asgari ücret en çok iki yılda bir olmak üzere yenilenir. Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenen minimum asgari ücret resmi gazetede yayınlandığında yürürlüğe girer. Yayınlandığı aydan sonraki aydan itibaren bir sonraki güncellemeye kadar belirlenir.