Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor

Türkiye'de milyonlarca çalışan Temmuz ayında maaşlarına yüzde 34 zam almıştı. Yıl sonu yaklaşırken, 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını artırıyor. Asgari ücret için pazarlıkların başlayacağı rakam ortaya çıktı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise Aralık ayında toplantılarına başlayacak. İşte detaylar...

Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor

Temmuz ayında asgari ücret net 11.402 TL'ye brüt ise 13.414 TL'ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zammı yüzde 34 olarak belirledi. Ocak zammı ile beraber asgari ücrete tekrar zam gelecek.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 4 TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRECEK

Asgari ücret her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinin yaklaşık 1 aylık çalışması sonucu uzlaşma yoluyla belirleniyor.

Sabah'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üyelerinden birinin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 3 iştişare, 1 karar olmak üzere 4 toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor.

Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor - Resim : 1

ASGARİ ÜCRET NASIL TESPİT EDİLECEK?

Yasa gereği en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İŞ YERLERİNE DEVLET DESTEĞİ

Asgari ücretin 11.402 liraya (brüt 13 bin 414 lira) yükselmesinin ardından 400 liralık asgari ücret desteği de 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 500 liraya çıktı. Özel sektöre verilen asgari ücret desteği SSK kapsamında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan işçiler için Temmuz-Aralık 2023 döneminde uygulanıyor.

Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor - Resim : 2

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NDA BİR İLK

TÜRK-İş 20 Kasım'da fiilen asgari ücret çalışmalarını hızlandırarak komisyon üyelerini belirleyecek. İşçi tarafını temsilen komisyonun 20 Kasım'dan sonra kurulacağını ifade eden TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay, "Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Allah nasip ederse yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar." diye konuştu.

SON KARARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK

Asgari ücrete son dokunuşu Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak ve yeni ücret Ocak 2024 girmeden kesinleşecek.

Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor - Resim : 3

MEMUR MAAŞLARI ÖNEMLİ BİR KISTAS

Emekli ve memur Ocak zammı öncesi ilk düzenleme asgari ücret zammı olacak. Asgari ücret Ocak 2024 zammı için 6 aylık enflasyon verileri önemli bir belirteç olarak masada yer alacak. Bir diğer veri de burada memur zammı olacak.

Enflasyon rakamları emekli ve memur zammının yanında asgari ücret de belirlenirken önemli bir kıstas olarak masaya gelecek. Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak.

6 AYLIK ENFLASYON ORANININ YÜZDE 37,76 OLMASI BEKLENİYOR

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 2023 yılının 2. yarısını ifade eden 4 aylık enflasyon oranı yüzde 29,41 olarak hesaplandı. Kasım rakamlarının Aralık başında açıklanması sonrası 6 aylık enflasyon oranı büyük oranda belli olacak. Bu beklenen 6 aylık enflasyon oranı yeni asgari ücret zammının tespiti için önemli bir kıstas olarak masada olacak. Merkez Bankası'nın tahminine göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 37,76 olması bekleniyor.

Asgari ücret pazarlığı bu rakamla başlıyor! Milyonlarca çalışanın gözü komisyonda. Yapılacak zam oranı merak ediliyor - Resim : 4

PAZARLIKLARIN BAŞLAYACAĞI RAKAM NETLEŞTİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasına gelecek ilk rakam 6 aylık enflasyon tahmini ile hesaplanan asgari ücret olacak. Yüzde 37,76'lık 6 aylık enflasyon tahminine net asgari ücrette 15.707,39 TL rakamında pazarlıklar başlayacak.

DİĞER REFERANS RAKAM YÜZDE 49,46

Bir diğer referans rakamlardan olan memur zammının da Merkez Bankası'nın beklentisine göre yüzde 49,46 olacağı hesaplandı. Burada memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı alacak.