Bakan açıkladı! Asgari ücrette kritik gün! Bugün belli olacak

Yıl sonu yaklaşırken gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bugünü işaret ettiği asgari ücret görüşmelerinde. İşverene sağlanacak vergi indirimi de masada. İşte detaylar...

Bakan açıkladı! Asgari ücrette kritik gün! Bugün belli olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yarını işaret ettiği asgari ücret görüşmelerine ilişkin "Asgari ücrette toplumun, işçinin beklentisini karşılayacak ciddi bir rakam belirleyeceğiz. Bayram havası yaratacak, rahat bir nefes aldıracak bir seviyede belirleneceğini belirtmek isterim" açıklamasında bulundu. Gözler bugün dördüncü toplantının tarihinin belirlenmesinin beklendiği asgari ücret zammında.

Asgari ücret görüşmelerinde işçi ve işverenin mutabakata vardığı gelir vergisinde birinci vergi dilimi, yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilerek çalışanların daha az vergi ödemesi sağlanması da masada. Kümülatif vergi matrahı hesaplanırken brüt asgari ücret esas alınacak.

Bakan Bilgin, Türkiye’de asgari ücretle çalışan kişi sayısının bazen 15 milyon, bazen 20 milyon gibi rakamlarla ifade edildiğini söyleyerek şöyle konuştu:

Bu rakamlar doğru değil, doğrusunu ben biliyorum çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluşturduğu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari Ücret, adı üzerinde asgari bir ücrettir. Araştırma yaptırdım, işçilere sordum, işverenlere sordum, profesyonellere sordum. İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduğunu söyledi. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiğini gördüm. Sebepsiz değil. Onlar; ’Evet artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.’ Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerin beklentisini karşılayacak ciddi bir Asgari Ücret artışı gerçekleştireceğiz. Düşük gelirli asgari ücretle çalışanlar için bir bayram havası yaratacaktır. Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlıyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmalardan Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.

3600 ek gösterge çalışmalarına da değinen Bilgin, "3600 ek gösterge meselesini teknik olarak toplumda hakkaniyet duygusunu zedelemeyecek şekilde ele alıyoruz. Önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacağız. Sonra da yüce Meclis’e göndereceğiz. Sizin takdirinizle bu meseleyi bir vaat olmaktan çıkardık, ’2022 yılında uygulamaya sokacağız’ diye imzaladık. Meclis’e geldiği zamanda Meclis’in gereğini yapacağına inancımız tamdır"  dedi.