Asgari ücret zammı netleşti.. İşçi ve işverenin beklenti makası açıldı.. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç istedikleri rakamı açıkladı

Türkiye'de Temmuz ayında belirlenecek olan asgari ücret zammında rakam tartışmaları sürüyor. Enflasyon ve refah payının da hesaplanacağı 2023 asgari ücret zammı hakkında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'de asgari ücretin, Türk lirası (TL) bazlı belirlenmesi gerektiğini belirterek, "İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir" dedi.

Asgari ücret zammı netleşti.. İşçi ve işverenin beklenti makası açıldı.. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç istedikleri rakamı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'muzda çalışmalara başlıyoruz" açıklaması, çalışma hayatı gündemini hareketlendirdi. Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi.

Temmuz asgari zammının belirlenmesi için işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama uygulanacak artışı belirlemek için ilerleyen günlerde masaya oturacak.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, prensip olarak Türkiye'de asgari ücretin TL bazlı belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Asgari ücretin hesaplanırken ulusal verilerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, "İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir. Türkiye'nin bunca yıldır oluşturduğu kendi sistemi ve kendi geleneği bulunuyor. Yeni asgari ücretin de bugüne kadarki metodolojilere uygun şekilde tespit edilmesini bekliyoruz. Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir. Böylece çalışanların enflasyon karşısında korunması gerçekleşmiş olacaktır. Asgari ücrete ilave olarak da ücretlilerimizin gelir vergisi dilimleri, yapılan artış dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çalışanlarımızın geliri bu düzenlemelerin devreye girmesiyle korunmuş olacaktır." ifadelerini kullandı.