EYT'de kritik dönemece girildi! Elini çabuk tutan kazanır

Asgari ücrete gelen zam emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için de şartları değiştirdi. Eksik prim günü olanlar için uzmanlar uyardı. Yeni yılda zamlı olarak ödenecek. Peki, yeni düzenlemenin detayları ne zaman belli olacak? EYT yasası ne zaman devreye girecek? İşte detaylar...

EYT'de kritik dönemece girildi! Elini çabuk tutan kazanır

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde zaman daraldı. Asgari ücrete gelen zamla eksik prim günleri olanların günlük borçlanma tutarları en az yüzde 54,66 düzeyinde artacak.

Uzmanlar emekli adaylarını ellerini çabuk tutmaları konusunda uyardı. Mevcut durumda askerlik ve doğum borçlanması günlük en düşük 69 lira, en yüksek 517 lira iken 2023 yılı itibarıyla en düşük 107 lira, en yüksek 800 lira olarak yapılacak.

Ayrıca Yurtdışı borçlanma günlük en düşük 150 liraya, 12 aylık askerlik borçlanması 38 bin 430 liraya, tek çocuk için doğum borçlanması (2 yıl tek çocuk) 76 bin 861 liraya yükselecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de yaş sınırına ilişkin açıklamasında ‘en kapsayıcı şekilde düzenleme’ yapılacağını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yasanın çıkacağı tarihe ilişkin değerlendirmesinde, “Tabii bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023'e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” demişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek. Alınan karar, son dakika bir değişiklik olmazsa EYT yasasının 2023 yılında görüşüleceği anlamına geliyor.