Aşık Veysel anılıyor: Ankara'da düzenlenen sergide ilk kez filmi izlenecek

UNESCO'nun 2023'ü "Aşık Veysel Yılı" ilan etmesi dolayısıyla yıl boyunca sürecek halk ozanı Aşık Veysel'i anma etkinlikleri Ankara'da bir sergiyle devam ediyor. Aşık Veysel'in de yer aldığı Karanlık Dünya filmi ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Aşık Veysel anılıyor: Ankara'da düzenlenen sergide ilk kez filmi izlenecek

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun vefatının 50'nci yılında aile koleksiyonundan oluşturulan sergi Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Veysel Gider, Adı Kalır" sergisinin açılışında, gönül gözüyle hayatı anlamlandıran Aşık Veysel'i hürmetle yad etmek üzere bakanlık olarak sergiyi hazırladıklarını ifade etti. Ünü ülke sınırlarını aşan Aşık Veysel'in dünya çapında efsaneleştiğini belirten Çam, "Ozanın sazıyla ve sözüyle ürettiği, sade ve gösterişten uzak olma, dokunaklı ve felsefi derinliği barındıran eser külliyatı, etkileyici Anadolu ezgileriyle birleşerek insanlığın ortak mirasının kıymetli bir parçasına dönüşmüştür" dedi.

Bu büyük değeri kendisine layık nitelikte ve etkinlikte anabilmek için kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Çam, serginin daha önce İstanbul ve İzmir'de ziyarete açıldığını hatırlattı.

Çam, sergide emeği geçenlere teşekkür etti.

Aşık Veysel anılıyor: Ankara'da düzenlenen sergide ilk kez filmi izlenecek - Resim : 1

"İLK KEZ SERGİLENİYOR"

Aşık Veysel'in torunu Nazender Süzer Gökçe de sergide Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ozan Sağdıç, Ergun Çağatay, Mustafa Türkyılmaz'ın ıslak imzalı fotoğraflarıyla Anadolu Ajansı (AA) arşivinden fotoğrafların yer aldığını söyledi.

Gökçe, "Dedemin kadim dostu Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu ve Rahmi Pehlivanlı'nın tablolarıyla birlikte dedeme ait taş plak, long play, 45'lik plaklar, kasetler, CD'leri ve bugüne kadar yayımlanmayan kitaplarının bir bölümü, salonun girişinde heykeltıraş Alper Çınar tarafından yapılan Aşık Veysel heykeli ve Yusuf Toprak tarafından dedemin vefatından hemen sonra yüzünden alınan orijinal maskı, ilk kez bu sergi kapsamında sergiliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından görme engelli Ahmet Dumlupınar, Aşık Veysel'in bazı eserlerini seslendirdiği mini bir konser verdi.

YER ALDIĞI FİLM İLK KEZ İZLENECEK

UNESCO tarafından 2023'ün "Aşık Veysel Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla hazırlanan ve Veysel'in hayatını, röportajlarını, hakkındaki makale ve haberleri gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen sergide, AA muhabirlerinin, Veysel'i usta sanatçılarla görüntülediği fotoğraflar da yer alıyor.

Görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan 4 ciltlik "Basında Aşık Veysel" kitabını da ziyaretçilerle buluşturan sergide, tiyatro sanatçıları tarafından seslendirilen aynı kitabın sesli versiyonunun da tanıtımı yapılıyor. Anadolu'daki yaşamı gerçekçi bir şekilde yansıtan ve Aşık Veysel'in de yer aldığı "Karanlık Dünya" adlı film de ilk kez bu sergide izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Sergi, 27 Ağustos'a kadar gezilebilecek.