Askı Burada sen neredesin? Mersin'de doğan müthiş proje

Yoksul üniversite öğrencilerinin üye iş yerlerinden bir öğün ücretsiz yemek yiyebileceği sosyal sorumluluk projesi "Askı Burada" projesi genişleyerek sürüyor.

Yusuf Durman'ın organize ettiği proje kapsamında katılımcı işletmeler askıya menü ya da ürün bırakarak katkıda bulunuyor.

Uygulama aşamasında işletmelerdeki askı sayıları işletme isimleriyle birlikte web sitesi üzerinden yayınlanıyor. Böylece markaların bilinirliği de artırılıyor.

Mersin Üniversitesi'nin belirlediği ihtiyaç sahiplerine özel kartları dağıtıyor.

Bu kartlar yardımıyla üye işyerlerindeki yardımlardan faydalanılabiliyor. Üye işyerleri dijital panolarla sağladıkları imkanları ilan ediyor.

Destek vermek isteyen firmalar Askı Burada ile sözleşme imzayalarak üye oluyor. Özel kartlar, dijital sayaçlar ve üye işyeri panosu Askı Burada tarafından firmalara sağlanıyor.

Öte yandan askıda ürün bırakmak isteyen vatandaşlar, bedelini ödediği yardımı dijital panoda görebiliyor.

Ayrıca Türkiye'nin neresinde olursa olsun sitedeki askıya bırak butonuna tıklayan herkes istediği esnafın askısına yemek atabiliyor.

4 ay önce başladı

Projenin koordinatörü olan Yusuf Durman, projeye 4 ay önce başladıklarını söylüyor...

"Bir arkadaşım internette gördüğü bir siteyi örnek vererek benden bir proje istedi. Ben de biraz araştırma yaptıktan sonra sistemin uygulanabilmesi için dijital kart sistemiyle bütün açıkların kapatarak güvenilir bir sistem tasarlamaya karar verdim. Yaklaşık 8 ay süren araştırma ve geliştirme sürecinden sonra projeyi uygulamaya ve patentini almaya karar verdim."

4 ay gibi kısa sürede 850'den fazla yemek askıda birikmiş durumda. Durman, "Okulun kapalı olması ve yaz sezonu nedeniyle bu kadar yemeğin birikmiş olmasını başarı olarak görüyüorum. Çünkü çeşitli kuruluşların ve siyasetin insanlar üzerin bıraktığı olumsuzluklara rağmen insanlarımız iyi niyet ışığını görerek projemize destek oldular ve olmaya devam ediyorlar" diye konuştu ve ekledi "4 ayda sahada öyle inanılmaz şeyler yaşadım ki, insanların ben projeyi uygularken ağlayarak teşekkür edip askıya yemek bıraktıklarına şahit oldum."

Peki bu proje sadece Mersin'de yerel bir proje olarak mı kalacak yoksa genişleyerek Türkiye'ye yayılacak mı?

Tüm Türkiye'ye yaymak istiyor

Yusuf Durman'ın isteği projeyi tüm Türkiye'ye yaymak. Onu cesaretlendiren ise sistemin Mersin'de sağlıklı bir biçimde çalışması ve halkın sahip çıkması. 

Durman, "Projenin kapsamını genişleterek ihtiyaç sahibi lise öğrencilerine, er ve askerlerimize, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da ulaşmak istiyorum" dedi.

Askıya atılan yemeklerden herhangi bir komisyon ya da kesinti uygulanmıyor. İleride de böyle bir düşünce yok. Proje belki de ilerleyen zamanda sadece yemekle kısıtlanmayıp diğer ihtiyaçlar için geliştirilecek. Yusuf Durman sistemi tasarlarken bunu önceden ön görmüş ve ona göre tasarlamış.

Durman "Mesela market, kasap, kırtasiye, berber, ulaşımı gibi ihtiyaçlara da bu sistemle ileride cevap verebiliriz" diyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: "Proje ile ilgili hayallerim ve öngörüm çok büyük. Başarabilirsem eğer patent bürosundaki yetkilinin dediği gibi 'Başarılı olursa Türkiye tarihinin en büyük projesi olacak' diye düşünüyorum."

Askı Burada ile daha fazla bilgi almak ya da askıya yemek bırakmak için buraya tıklayın.