Asrın felaketinde öncesi ve sonrası! Çin'in uyduları depremin boyutunu görüntüledi

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin boyutu Çin uydu görüntülerine yansıdı. Görüntülerde 2019 ve 2023'e ait veriler yer alırken, uydu görüntüleri arama kurtarma çalışmalarında da kullanıldı.

Asrın felaketinde öncesi ve sonrası! Çin'in uyduları depremin boyutunu görüntüledi

Kahramanmaraş merkezli depremler büyük bir yıkıma neden olurken Çin'in gönderdiği uydulardan çekilen görüntüler, yıkımın boyutunu gözler önüne serdi.

Çin merkezli sektöre medya kuruluşu China Space News, Çin’in Türkiye’deki arama-kurtarma çalışmalarının daha iyi analiz edilmesi için uydular gönderdiğini duyurarak bu uydulardan elde edilen görüntüleri paylaştı.

Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları için sentetik görüntüleme radar sistemini kullanan Çinli bilim insanlarının L-SAR 01A ve L-SAR 01B isimli iki uydudan veri aldığını duyurdu. Bilim insanları bu uyduların genelde ormanlaştırma, haritalanma ve doğal afetleri engellemek için kullanıldığını da aktardı.

Mikrodalga görüntüleme radar sistemine sahip olan bu cihazların yüzeyin yüksek çözünürlüklü mikrodalga görüntülerini çekebildiği de belirtildi. 10 Şubat’ta onlarca yüksek çözünürlüklü görüntü çekildiği ve bu bilgilerin Türk yetkililerin yanı sıra bölgedeki Çinli arama-kurtarma ekipleriyle de paylaşıldığı aktarıldı. Bu sayede arama-kurtarma çalışmalarında yardımcı olunduğu da belirtildi.

Çin medyasında yer alan haberlerde Çin’deki birçok akademik kuruluşun da verileri analiz ederek yardım çalışmalarına katkı sağlamaya çalıştığı belirtildi.