Assange'a 50 hafta hapis cezası

Wikileaks'in kurucusu Assange'a İngiltere'deki "kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal" suçundan 50 hafta hapis cezası verildi.

Assange'a 50 hafta hapis cezası

2012 yılındı kurduğu Wikileaks sitesinde ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlara ve delillere ait birçok gizli belgeyi yayımlayan Assange, şartlı tahliye şartlarını ihlal ettiğini için 50 hafta hapis cezası aldı.

Southwark Kraliyet Mahkemesi yargıcı Deborah Taylor, İngiltere'de 2012'de yargılanırken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınan ve kefaletle tahliye koşullarını ihlal eden Assange'a 50 hafta hapis cezası verdi.

İhlal ciddiyeti nedeni ile en yüksek ceza verildi

Assange'ın siyasi sığınma koşullarını öne sürerek talep ettiği ceza indirimini reddeden yargıç Taylor, ihlalin ciddiyeti nedeniyle Assange'a maksimum ceza olan bir yıla yakın bir cezanın uygun görüldüğünü belirtti.

İsveç'teki davalar nedeniyle Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı

2012 yılının Haziran ayırda hakkındaki davalar nedeni ile İsveç'e iadesi gündeme gelen Assange,  Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmayı seçmişti. 

Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde 11 Nisan'da gözaltına alınmış ardından "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı.

ABD'nin iade talebi yakında görüşülecek 

Assange'ın 2 Mayıs'ta ABD'nin iade talebi çerçevesinde Londra'da mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Mahkemenin iade talebini kabul etmesi durumunda Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar taşıma imkanı bulunuyor. Uzmanlar Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini belirtiyor.