Atama bekleyen öğretmenler tv100'de! Mülakat ve deneme dersi tartışmasında gerçek ne?

tv100'ün ilgiyle izlenen programı Kübra Par'la Farklı Açılar'a canlı bağlantı ile katılan Eğitim Programı ve Öğretim Uzmanı Zeynep Salman İçli, mülakat ve deneme derslerine yönelik açıklama yaparak, "Biz artık sınıf ortamında geleneksel eğitimin getirmiş olduğu anlatım yöntemini kullanmıyoruz. Bizler çağdaş eğitimde sadece tahta başında ders anlatmıyoruz. Geleneksel eğitim anlayışında ölçülmek istenen bilgidir. Bizler zaten ÖABT sınavıyla bilgiyi ölçüyoruz." ifadelerini kullandı.

tv100'de yayınlanan Kübra Par'la Farklı Açılar programına Eğitim Programı ve Öğretim Uzmanı Zeynep Salman İçli canlı bağlantı ile katıldı. Programda, atama bekleyen öğretmenlerin sorunları ve mülakat meseleleri ele alındı.

Zeynep Salman İçli, Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. İşte Zeynep Salman İçli'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

Atama bekleyen öğretmenler neden mülakat veya deneme dersine karşılar sizden dinliyoruz?

"Öğretmenlerimiz adına bu kibar teklifiniz için teşekkür ediyorum. Belli başlı şeyleri belirtmek istiyorum. Öncelikle öğretmenler KPSS’de nasıl atanıyorlar bunu belirteyim. 3 tane branştan sınava girmek zorunda kalıyorlar. Bunlardan biri Kültür-Yetenek. Biri Eğitim Bilimleri ve diğeri ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) sınavı olmak üzere 3 farklı branştan sınava giriyorlar. Toplamda 130 tane branşımız var. 

Sayın Bakanın söylemiş olduğu bugün Türkiye'ye baktığımızda en son sınava 2023 KPSS'ye 572 bin 19 kişi sınava girmiştir. Bunların yüzde 80'i Alan Meslek Sınavı'na girmişlerdir. Yüzde 20'si ise Bakanın bahsetmiş olduğu alan sınavı yapılmayan branşlardır.

Sayın Bakan Yusıf Tekin'in bahsetmiş olduğu kesim sadece yüzde 20'lik kesimdir. KPSS'de bize şunu söylemiyorlar; 'Şu kadar net yaparsanız atanırsınız veya şu kadar puan alırsanız atanırsınız' tarzında bir sınav yer almamaktadır.

“HERHANGİ BİR ÇEKİNGENLİĞİMİZ YOK”

Bir öğretmenin ders anlatma kabiliyetinin olup olmadığı size göre nasıl ölçülmeli? Bakanın önerdiği deneme dersine neden karşısınız?

Öncelikle şunu söyleyeyim mesleki bilgi ve becerilerimizin ölçülmesine dair bir korku yaşamamaktayız. Herhangi bir çekingenliğimiz yok. Biz artık sınıf ortamında geleneksel eğitimin getirmiş olduğu anlatım yöntemini kullanmıyoruz. Mülakat sistemi tamamıyla geleneksel eğitim anlayışını yansıtan ve sadece anlatım yönteminin kullanılmış olduğu bir sistemle tamamıyla güvenirliği ve geçerliliği en düşük ölçme aracıyla ölçülmek istenmektedir. Bizler çağdaş eğitimde sadece tahta başında ders anlatmıyoruz. Teknolojiyi kullanarak araç gereçlerle ders anlatıyoruz. Geleneksel eğitim anlayışında ölçülmek istenene bilgidir. Bizler diyoruz ki siz zaten ÖABT sınavıyla bilgiyi ölçüyorsunuz.

“ÇÖZÜM VAR AMA ÇÖZÜMÜN YOLU MÜLAKAT DEĞİL”

Madem bizim deneyim kazanmamızı istiyorsunuz stajların üniversitelerdeki var olan sayısı arttırılsın. Çözüm var ama çözümün yolu mülakat değil."