Av yasağı başlıyor! Balık fiyatlarına zam gelecek! En ucuzu bile pahalı olacak!

Denizlerde av yasağı 15 Nisan’da başlıyor. Yasağın başlamasıyla birlikte tezgahlarda balık çeşitliliği azalacak. En sağlıklı ve en ucuz dediğimiz balıkta da fiyatlar katlanacak. Eylül ayına kadar balık tezgahlarında fiyatlar yüzde 10 artacak.

Av yasağı başlıyor! Balık fiyatlarına zam gelecek! En ucuzu bile pahalı olacak!

Denizlerde av yasağı resmen başlıyor. Sofraların ucuz ve sağlıklı besini balık artık çeşit olarak sınırlı ve fiyatta da pahalı olacak.

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, su ürünleri kaynaklarının korunmasına yönelik, avcılığa getirilen sınırlama ve yasakların Akdeniz’de 15 Nisan’da başlayıp 15 Eylül’e kadar devam edeceğini söyledi.

BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ AZALACAK, FİYATLAR YÜZDE 10 ARTACAK

Adnan Polat trol ve gırgır avcılığının yasaklanmasından dolayı, balık çeşitlerinde azalma olacağını, 40-50 çeşit balığın 15 çeşide düşeceğini, av yasağı ile beraber balık fiyatlarında yüzde 10 artış olacağını kaydetti.

Uluslararası avcılık izinleri olan teknelerin, av yasağı süresince çalışmalarında aksama olmayacağını bu sayede, taze balık sıkıntısının da yaşanmayacağına değinen Polat, “Mersin’de av yasağı olmayan tek balık sardalyedir. Yılın 12 ayı denizlerden sardalye çıkıyor. 

BALIK FİYATLARI NE KADAR?

Şu an da çupra ve levrek 120 TL, gümüş balığı 70 TL’dir. En uygun fiyatlı balık ise sardalye ve hamsi, bunların fiyatı da 35- 40 TL arasında değişiklik gösteriyor” dedi. Polat, Ramazan’ın ilk haftası satışlarda düşüş yaşandığını sonrasında havaların serin olmasıyla beraber vatandaşların balığa yöneldiğini ifade etti.

Polat, balık sektöründeki sorunların başında akaryakıt fiyatları ve girdi maliyetlerindeki artışlara da dikkat çekti. Gemilerin yüzde 95’inin mazotla çalıştığını, birkaç yıl öncesine kadar Tarım Bakanlığı tarafından akaryakıt fiyatlarında destekleme aldıklarını kaydeden Polat, “Balıkçılara özel, mazotta yüzde 30 indirim uygulanmasını talep ediyoruz” dedi. (Dünya)