Avrupa Birliği üyelik sistemi değişiyor mu?

Akademisyenler, Avrupa Birliği'nde üye sayısının artabileceğine yönelik sinyalleri verirken, Fransa ve Almanya tarafından da 'ortak üyelik' teklifi geldi.

Avrupa Birliği üyelik sistemi değişiyor mu?

Ukrayna savaşı henüz müzakere ile sonuçlanmamışken 27 üyesi bulunan Avrupa Birliği'nde reform adımları atıldı. Şu anda 27 üyesi bulunan Avrupa Birliği'nde üye sayısının 36'ya kadar çıkması öngörülürken, Fransa ve Almanya tarafından görevlendirilen akademislenler de bu artışın sinyallerini verdi. 

FARKLI DERECELERDE ÜYELİK SİSTEMİ

Akademisyen ve hukukçulardan oluşan ve geleceğin Avrupası için çalışma yapmakla görevlendirilen 12 kişilik çalışma grubunun hazırladığı raporda, Avro Bölgesi ve Schengen alanı gibi alanlarda derin entegrasyona sahip ülkelerden bir 'iç çember' oluşturulması ve diğer ülkelere farklı derecelerde üyelik sunulması öneriliyor.

Bu kapsamda 'iç çember'in dışındaki halka pazara katılan 'ortak üyelerden' oluşacak. Burada ticaret bloğuna erişimi olan Norveç gibi ülkelerin yer alması bekleniyor.

En son halka da ise İngiltere gibi ülkeler yer alacak ve daha yakın bir ekonomik ilişkinin zemini hazırlanacak. Brüksel'in eleştirilen bürokrasisinin azaltılması gerektiğini belirten rapor ayrıca veto yetkilerini kullanmaktan çekinen ülkelerin karşı çıktıkları kararlara uymamalarına olanak tanıyacak 'potansiyel istisnalar' öneriyor.

İNGİLTERE BASINI İKİYE BÖLÜNDÜ

Almanya ve Fransa'nın İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine 'ortak üyelik' sunulması konusunda yaptığı teklif bugün İngiliz basının en çok konuşulan konusu oldu.

Bazı gazeteler yeni 'dış katmanla üyelik' teklifini bir 'zeytin dalı' olarak değerlendirirken Brexit yanlıları bunu 'Avrupa Birliği'nin çaresizliği' olarak yorumladı.

Ortak üyelik planları kapsamında Birleşik Krallık'tan, pazara katılım karşılığında AB'nin yıllık bütçesine katkıda bulunması bekleniyor.