O model de yasaklanacak! Benzin ve dizel kararında flaş detay

Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyonlu olması hedefleri doğrultusunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen kararda hibrit detayı dikkat çekti. 27 üye ülkeyi kapsayacak karara göre hibrit araçlar da satışı yasak olanlar arasında yer alacak.

O model de yasaklanacak! Benzin ve dizel kararında flaş detay

Avrupa Birliği benzin ve dizel yakıt kullanan araçlarla ilgili kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. 2035'ten itibaren geçerli olması beklenen anlaşmaya göre, yeni benzinli ve dizel araçların satışı tamamen duracak, onların yerine sıfır emisyonlu araçlar satılacak. 27 üye ülkeyi kapsayacak karara göre hibrit araçlar da satışı yasak olanlar arasında yer alacak.

Avrupa Birliği, 2035 yılına kadar karbondioksit yayan yeni araçların aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya yönelik mevzuat üzerine bir anlaşmaya vardı. Karara göre, yeni benzinli ve dizel otomobillerin, hafif ticari araçlar ile hibritlerin yerini tamamen elektrikli araçlar alacak...

AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan 2030 yılı emisyon düşürme hedefi de otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "AP ve AB Konseyi arasında 2035 itibarıyla sıfır emisyonlu yeni otomobil satışları konusunda bugün sağlanan siyasi anlaşma, 2030 iklim hedefimize ulaşmak için çok önemli bir dönüm noktasıdır." ifadesini kullandı.

AB, 2050'ye kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor.