Tüm Avrupa sıkıntı yaşarken Bakan Dönmez'den Türkiye için açıklama geldi! Doğal gaz kesilecek mi?

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu kış Avrupa büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya. Peki Türkiye'de enerji krizi yaşanacak mı? Türkiye'nin doğal gazı kesilecek mi? Ferahlatan açıklama Bakan Fatih Dönmez'den geldi.

Tüm Avrupa sıkıntı yaşarken Bakan Dönmez'den Türkiye için açıklama geldi! Doğal gaz kesilecek mi?

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, tüm Avrupa'yı etkiledi. Enerji krizi, doğal gaz kesintisi için şimdiden önlemler düşünen Avrupa'nın ardından Türkiye'de doğal gazın kesilip kesilmeyeceği merak ediliyordu. Türkiye enerji krizi yaşayacak mı? Cevabı  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez verdi. 

Türkiye enerji krizi yaşayacak mı? Cevabı Bakan Dönmez'den geldi

Bakan Dönmez, Avrupa’da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini ifade ederek, "Doğal gaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz" dedi.

Tüm Avrupa sıkıntı yaşarken Bakan Dönmez'den Türkiye için açıklama geldi! Doğal gaz kesilecek mi? - Resim : 1

Doğal gaz sıkıntısı yaşamayacağız ama tek bir şart var

Avrupa’da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini dile getiren Bakan Dönmez, devlet olarak verdikleri desteklerle 100 liralık bir faturanın 80 lirasını karşıladıklarını söyledi. Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

"Avrupa hem tedarik hem de fiyatlandırma konusunda ciddi bir darboğazdan geçiyor. Medyadan takip ediyorsunuzdur doğal gazın tüketimiyle ilgili konularda çeşitli yaptırımlar hayata geçirdiler. Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğal gaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğal gaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz. Burada da artışın vatandaşlarımız üzerindeki etkisini en aza indirmek için sübvansiyonlarımız bir başka deyişle vatandaşa desteğimiz artırarak devam ediyoruz. Doğal gazda yüzde 80 oranında sübvansiyon uyguluyoruz. Yani 100 liralık bir faturanın 80 lirasını biz devlet olarak karşılıyoruz. İkinci olarak son dönemde verimliliğe ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. En son biliyorsunuz hanelerde ısı yalıtımına yönelik 50 bin liralık bir kredi paketi açıkladık. Sanayicilerimize enerji verimliliği konusunda teşvik ve destekler veriyoruz. Bütün gayretimiz elimizdeki imkanları en verimli, en etkili şekilde kullanmak. Enerji ithal ettiğimiz bir ürün. O nedenle bu kaynakları kullanırken daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilik sağlayan ürünler ve yapılar tercih etmeliyiz."