Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: Düşüş sürecinin devam etmesini bekliyoruz

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini kaydederek ECB Yönetim Konseyi'nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşmasından emin olmak istediğini, bu süreçte ise para politikasında veriye dayalı bir yaklaşım izlemeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: Düşüş sürecinin devam etmesini bekliyoruz

Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu oturumunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yıllık Raporu konusunda konuşan ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nin Kovid-19 salgını sonrası toparlanmanın ardından enflasyonu çok yükseklere çıkaran bir dizi şok nedeniyle ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığını anımsatttı.

Lagarde, Ekim 2022'de yüzde 10,6 ile zirve yapan enflasyonun son dönemde enerji şoklarının ve arz yönlü çeşitli aksaklıkların hafiflemesi ile kararlı politika adımları sayesinde önemli ölçüde gerilediğini ifade ederek Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetin 2023'te zayıf seyrettiğini, büyümenin son çeyrekte durgunlaştığını hatırlattı.

Küresel ticaretteki zayıflama ve rekabet gücündeki kayıplar nedeniyle Euro Bölgesi ihracatına yönelik talebin azaldığına işaret eden Lagarde, sıkı finansman koşullarının büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı.

Lagarde, bazı ileriye dönük göstergelerin bu yılın sonlarında bir toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.

"ENFLASYONUN YAVAŞLAMAYA DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ"

Enflasyonun ocakta hafif bir düşüşle yüzde 2,8'e gerilediğini anımsatan Lagarde, "Ücret baskıları hala güçlü biçimde devam ediyor. Ücret artışlarının önümüzdeki çeyreklerde enflasyon dinamikleri üzerinde giderek daha önemli bir etken haline gelmesi bekleniyor" dedi.

"Geçmişteki yukarı yönlü şokların etkisinin azalması ve sıkı finansman koşullarının enflasyonu aşağı indirmeye yardımcı olması nedeniyle enflasyonun yavaşlamaya devam etmesini bekliyoruz" diyen Lagarde, ECB'nin son toplantısında temel politika faiz oranlarının değiştirilmediğini, mevcut faiz oranlarının yeterince uzun sürdürülmesi halinde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefe döneceğini ifade etti.

Lagarde, enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesini beklediğini, ECB Yönetim Konseyi'nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşmasından emin olmak istediğini, bu süreçte para politikasında veriye dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceklerini vurguladı.

"Yüksek enerji fiyatları ve artan jeopolitik istikrarsızlık Euro Bölgesi'nin rekabet gücüne tehdit oluşturuyor" diyen Lagarde, öncelikle enerji bağımsızlığı konusunda ilerlemelerinin önemine işaret etti.

"SERMAYE PİYASALARIMIZ PARÇALANMIŞ DURUMDA BULUNUYOR"

Avrupa'nın çevre ve iklim hedeflerini finanse etmek için yılda fazladan 620 milyar euroya, dijital dönüşüm için ise 125 milyar euroya ihtiyaç duyduğunu anımsatan Lagarde, bu yatırımlar için finansal sistemin işleyişindeki eksikliklerin giderilmesinin ekonomik ve parasal birliğin derinleştirilmesinin önemine işaret etti.

Lagarde, Avrupa'nın sermaye piyasaları birliğini tamamlamasının yeşil ve dijital dönüşümün finansmanında kilit rol oynayacağını belirterek, "Sermaye piyasalarımız parçalanmış durumda bulunuyor. Bunun sonucunda sermaye piyasamız özellikle ABD'dekilerle karşılaştırıldığında derinlik ve likiditeden yoksun kalıyor" diye konuştu.