Avrupa'nın gözü Türk öğrencilerde: Okulun bitmesini bile beklemiyorlar! Ne vadediyor nasıl ikna ediyorlar?

Türkiye'nin iyi üniversiteleri ve buralardan dereceyle mezun olan öğrenciler Avrupa ülkelerinin radarında. Türkiye'den başarılı öğrencilere cazip teklifler sunularak Avrupa'ya davet edilmesi ve bunun sayısının her geçen gün artmasının ülke içindeki nitelikli eleman sayısını azalttığına dikkat çeken eğitim danışmanı Salim Ünsal beyin göçünün arkasında yatan nedenler üzerine görüşlerini tv100 izleyicileriyle paylaştı.

Avrupa ülkeleri Türkiye’de eğitim alan başarılı öğrencileri yaşlı nüfusun yanına bir doping olarak istihdam etmek için reddetmesi güç tekliflerde bulunuyor. Özellikle mühendislik ve teknoloji alanlarında iyi üniversitelerden dereceyle mezun olan öğrencilere teklif götürülmesi ve maddi açıdan çok daha refah dolu bir hayat sunulması Türkiye’den beyin göçünün artmasına neden oluyor.

Eğitim danışmanı Salim Ünsal profesyonel hayatta insanların daha iyi bir istihdam ve hayat koşulu sunulması karşısında önüne çıkan fırsatı vatandaşların değerlendirdiğini söyleyerek tersine de bir beyin göçünün de yaşandığını ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydederek tv100'e özel açıklamalar yaptı.

“MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ ALANLARI YAKIN TAKİPTE”

Salim Ünsal’ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

Geçmişte beden göçü olarak yapılan göç dalgaları artık günümüzde beyin göçüne dönüştü. Bilişim teknolojileri, mühendislik alanları gibi alanların sıklıkla talep edildiğini söyleyebiliriz.

Daha iyi bir iş ve istihdam olanaklarını yaratacakları ve daha yüksek kazanıp daha iyi bir yaşam süreceklerini, daha iyi eğitim alacakları bir başka ülkeye gitmeyi arzu ediyorlar.

“ÇOK SAYIDA ÜNİVERSİTE VE MEZUN BEYİN GÖÇÜNÜ TETİKLİYOR”

Son yıllarda çok sayıda üniversitenin açılmış olması çok sayıda kontenjanın var olmuş olması ve doğal olarak çok sayıda mezunu da vermiş olmamız gibi nedenlerin beyin göçü olgusunu çok önemli ölçüde etkilediğini görüyoruz.

“TERSİNE BEYİN GÖÇÜNÜ DE GÖZ ARDI ETMEMEK LAZIM”

Türkiye’ye de bir beyin göçünün olduğunu inkar etmemek lazım. Son senelerde bu rakamın 300 binlerin üzerine çıktığını görebiliyoruz. Bize doğru da gelen farklı bir beyin göçü söz konusu.”