Avustralya, Çin'e ait dinozor fosili ile iki tarihi eseri iade etti

Avustralya, yasa dışı yollarla ülkeye getirildiği değerlendirilen bir dinozor fosili ile iki tarihi eseri Çin'e iade etti.

Avustralya, Çin'e ait dinozor fosili ile iki tarihi eseri iade etti

Sanat Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 120-133 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtilen bir dinozor fosili ile Tang Hanedanlığı döneminden kalma iki tarihi eser, başkent Canberra'da Çinli yetkililere teslim edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanat Bakanı Tony Burke, "Bugün iki ulusun, kültürel varlıkları asıl ait oldukları yere nasıl gönderebildiklerine şahit olduk." ifadesini kullanarak Avustralya'ya ait kültürel değeri bulunan yurt dışındaki varlıkların da aynı şekilde kendilerine iade edilmesini istedi.

Çin'den yasa dışı yollarla getirilen tarihi eserlerin Başbakan Anthony Albanese'in kasımda yapmayı planladığı Pekin ziyareti öncesi iade edilmesi dikkati çekti.

Söz konusu tarihi eserler, Avustralya sınır birlikleri tarafından ele geçirilmesinin ardından incelenmek üzere yetkililere teslim edilmişti.

Çin'in Avustralya'daki Büyükelçisi Şiao Çian da iadeye ilişkin muhataplarına minnettarlığını dile getirdi.

Avustralya, benzer şekilde, ağustosta da Kamboçya'ya ait olduğu belirtilen 9. ve 10. yüzyıldan kalma tarihi eserleri iade etmişti.

Çin, son dönemlerde, özellikle İngiltere'de kendisine ait olduğunu iddia ettiği tarihi eserlerin iadesi için girişimlerde bulunuyordu.