Avusturya'da yargılanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında karar

Avusturya'da yargılanan Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Avusturya'da yargılanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında karar

ABD'deki kara para aklama soruşturması nedeniyle "yakalama" ve "iade" talebiyle Avusturya'da tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, Wels şehrinde hakim karşısına çıktı.

Wels Mahkemesi, Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.

Korkmaz’ın Avukatı Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz’ın bu ülkedeki 2. duruşmasına ilişkin basına açıklamada bulundu.

Dülger, müvekkilinin tutukluluk halinin uzatıldığını, 5 Ağustos’a kadar tutuklu kalacağını, yine aynı tarihte 3. davanın görüleceğini söyledi.

Bundan sonraki duruşmaların da kapalı olacağını belirten Dülger, Korkmaz’ın isteğinin Türkiye’ye iade edilmek ve ailesinin yanına dönmek olduğunu dile getirdi.

Dülger, mahkemenin Korkmaz’a yönelik isnat edilen suçlardan ziyade Türkiye ve ABD’nin iade taleplerini ele aldığının altını çizdi.

Bundan sonraki duruşmaların Wels mahkemesinde görüleceğini aktaran Dülger, duruşmada iade taleplerine ilişkin müvekkilinin görüşüne başvurulduğunu, bugünkü duruşmaya Korkmaz ve avukatları dışında kimsenin alınmadığını dile getirdi.

Üçüncü duruşmada iade edilmesine ilişkin bir karar çıkmayacağını kaydeden Dülger, iade süreçlerinin değişkenlik gösterdiğini, nihai kararı Adalet Bakanı'nın verdiğini sözlerine ekledi.

Süreç nasıl işledi

ABD Adalet Bakanlığı, 21 Haziran Pazartesi günü akşam saatlerinde Korkmaz hakkında, "kara para aklamak ve yargıyı engellemek" suçlamalarıyla dava açıldığını duyurmuştu.

Avusturya yargısı, Korkmaz'ın, "ABD'ye iade talebinin görüşülmesi için" 5 Ağustos'a kadar tutuklu kalmasını kararlaştırdı.

Korkmaz'ın avukatları ise hakkında Türkiye'de de kara para aklama davası görülen ve iadesi talep edilen müvekkillerinin Türkiye'de yargılanmak istediğini söylemişti.