Azerbaycan’dan Karabağ'da antiterör operasyonu… Bölgede sirenler çalıyor: Karabağ'da arka arkaya patlamalar

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Bölgede sirenlerin çaldığı belirtilirken; Azerbaycan Ordusu hava sahasını kapattı. Öte yandan Azerbaycan Ordusu, Hankendi bölgesinde Ermeni Ordusu'na ait Tor Hava Savunma Füze Sistemi'ni imha etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan işgali altındaki Karabağ’a operasyon başlatıldığını bildirdi.

Azerbaycan hava sahası Ermenistan’a kapatıldı.

Bakanlıktan operasyona dair, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor" açıklaması yapıldı. 

Azerbaycan’dan Karabağ'da antiterör operasyonu… Bölgede sirenler çalıyor: Karabağ'da arka arkaya patlamalar - Resim : 1

RUS BARIŞ GÜCÜ VE TÜRKİYE-RUSYA GÖZLEM MERKEZİ BİLGİLENDİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı "Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine bilgi verildi." açıklamasını yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin Ağdam bölgesindeki mevzilere ateş açtığını duyurdu:

"Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı."

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.

"Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Azerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da ülkenin anayasal bütünlüğünün tesis edilmesi amacıyla başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Rusya, Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu konusunda Azerbaycan ile temas halinde. Azerbaycan’dan bilgi alıyoruz" dedi. Dağlık Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Zaharova, “Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Karabağ'daki durumun diplomatik olarak çözülmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

TEMAS HALİNDEYİZ

Dağlık Karabağ’da görev yapan Rus barış gücü birlikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Zaharova, “Rus barış gücü birlikleri, Dağlık Karabağ'daki görevini sürdürüyor. Barış gücü birliklerimizin güvenliğinin taraflarca sağlanacağına inanıyoruz. Rusya Barış Gücü Komutanlığı, Bakü ve Ermenistan temsilcileri ile sürekli temas halinde” şeklinde konuştu.

HANKENDİ'DE OPERASYON

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Ermenistan işgali altındaki Hankendi’nin çevresini bombaladığı belirtildi.

Azerbaycan'ın Ermenistan'a ait hava savunma sistemini imha ettiği belirtilirken Azerbaycan Ordusuna ait kamikaze İHA'ların, Ermenistan mevzilerini hedef aldığı bildirildi.

SİVİLLERE SMS

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'daki sivillerin telefonlarına SMS gönderdi.

Mesajlarda siviller askeri tesislerden uzak durmaya çağırıldı:

"Bölgedeki sivilleri askeri tesislerden uzak durmaya ve Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birimlere destek vermemeye çağırıyoruz. Ermeni nüfusunun tehlike bölgesinden tahliyesi amacıyla Laçin yolu ve diğer yönlerde insani koridorlar ve kabul noktaları açıldı. Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve hastalara gerekli tıbbi bakım sağlanacak, onlara içme suyu ve yiyecek sağlanacak. Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarına ve uluslararası insancıl hukuk normlarına uygun olarak güvenliği garanti edilen idari, sosyal, eğitim, tıbbi, dini ve diğer tesislerin korunması ve güvenliği düzenlenecektir."

PEŞ PEŞE PATLAMALAR CAN ALDI

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı.

Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybettiği belirtildi.