Bağ-Kur ve GSS borcu olanlara kötü haber: Sağlık hizmetlerinden yararlanamaycaklar

Prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yükümlüsü yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık itibarıyla doldu. İstanbul Tabip Odası (İTO), primlerini ödeyemeyen 5 milyon vatandaşın mağdur olacağını belirterek sistemin düzeltilmesini istedi.

Bağ-Kur ve GSS borcu olanlara kötü haber: Sağlık hizmetlerinden yararlanamaycaklar

Prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yükümlüsü yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık itibarıyla doldu.

İstanbul Tabip Odası, sosyal güvencesi olmayan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen 5 milyon civarında vatandaşın sağlık hizmetlerinden faydalanamaycağını belirtti.

İTO konuya ilişkin bir açıklama yaparak,  "Prim esasına dayalı sağlık sigortacılığının Türkiye’nin gerçekleri ile uyuşmadığı açıktır. GSS uygulamasından vazgeçilmeli, sağlık harcamaları Genel Bütçe kaynaklarından karşılanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

 İTO çözüme ilişkin olarak da şu maddeleri sıralamıştı:

- Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara geçici ertelemeler değil, kalıcı çözüm üretmek gerekmektedir. Ülkemize gelen ve geçici kimlik çıkartılan misafirlere uygulandığı gibi bu vatandaşlarımıza da koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmelidir. 

-  Yasanın açık hükmüne karşın SGK’nın topladığı sağlık primlerinin emeklilik fonuna aktarılmasından vazgeçilmeli; sağlık fonunda biriken kaynak yoksulların, işsizlerin sağlık hizmetinden yararlanması için kullanılmalıdır. 

 - Emekçilerin alınteriyle kazanıp ödedikleri GSS primlerinin özel hastane patronlarına peşkeş çekilmesinden vazgeçilmelidir.

- Ülkenin bütün vatandaşları için bütün sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı; sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı gibi ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalıdır.

- Yıllardır ısrarla söylediğimiz gibi; prim esasına dayalı sağlık sigortacılığının Türkiye’nin gerçekleri ile uyuşmadığı açıktır. GSS uygulamasından vazgeçilmeli, sağlık harcamaları Genel Bütçe kaynaklarından karşılanmalıdır.