Bahçeli'nin AYM sözlerine AK Parti'den yanıt: AYM'ye saldırmak ülkenin hukuk sistemini yok saymaktır

HDP iddianamesini savcıya iade etme kararı alan Anayasa Mahkemesi için sert ifadeler kullanan MHP lideri Devlet Bahçeli, "Kapatılsın" açıklaması yapmıştı. Bahçeli'ye yanıt AK Partili Samir Altunkaynak'tan geldi.

Bahçeli'nin AYM sözlerine AK Parti'den yanıt: AYM'ye saldırmak ülkenin hukuk sistemini yok saymaktır

Anayasa Mahkemesi, HDP için hazırlanan iddianameyi Yargıtay Başsavcılığı'na iade etti. Kararın ardından çok sert bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, HDP kararını eleştirdiği Anayasa Mahkemesi için şu ifadeleri kullanmıştı: “Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğünden mi yanadır, yoksa bölücülüğün mü şakşakçısıdır? HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır."

AK Parti Genel Merkez Seçimişleri Başkan Yardımcısı Samir Altunkaynak, Bahçeli’nin sözlerine yanıt verdi. Altunkaynak şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa Mahkemesi CMK 174. Madde kapsamında HDP’nin kapatılması davasında iddianamenin iadesine karar vermiştir. İade kararı nihai bir karar olmayıp CMK 174. Maddede sayılan gerekçeler dikkate alınarak verilmiştir. Anayasa Mahkemesine her karar sonrası hukuki olmayan yaklaşımlarla saldırmak en başta bu ülkenin hukuk sistemini yok saymaktır.

Kaldı ki görülecek bir davaya ilişkin iddianamesinde görülen eksikliklere dair bir tespit içeren karar niteliğindedir. Esasa taalluk eden bir niteliği dahi havi değildir. Anayasa ya da herhangi bir mahkemenin verdiği kararlara itirazın nasıllığı ilgili yasalarda açıkça hükme bağlanmıştır.