Bakan Bilgin'den zam mesajı! Masada iki rakam var

Kamu işçilerinin zam pazarlıkları devam ediyor. Toplu iş sözleşmesi 1 Mayıs’ta imzalanacak ve zam oranı için iki rakam gündemde. Bakan Vedat Bilgin, kamu çalışanlarının alacağı zam oranının memur maaşları ve özel sektör maaşlarını da etkileyeceğine işaret ederken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Arzu etmediğimiz bir rakam olursa bu işin içinde olamayız” açıklamasında bulundu. Ayrıntılar haberimizde…

Bakan Bilgin'den zam mesajı! Masada iki rakam var

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor. Bu protokol, Kara yolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri ile Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları, hastaneler ve üniversiteler gibi kamu kurumlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.

BAKAN BİLGİN: TOPLU SÖZLEŞMELERİN ÖZEL SEKTÖRE DE ETKİSİ VAR

Zam pazarlıkları devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin milyonları ilgilendiren bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, “Şu anda kamuda 700 binden fazla işçinin toplu sözleşmesi devam ediyor. Oransal bir artış yapacağız” dedi ve “Asgari ücrete tabi olan işçilerin maaşları 12 bin veya 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Sendikaların talep ettiği bir rakam var ve biz bu rakamın üzerinde çalışıyoruz. Toplu sözleşmeler Kamu İşveren Sendikaları tarafından yapılmaktadır ve ben orada devletin temsilcisiyim. Bugün veya yarın taraflar bir araya gelecekler ve biz nihai kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Bilgin, “Kamuda çalışanların maaş seviyeleri son derece önemlidir” diyerek şunları dile getirdi:

Kamu sektörü çalışanları özel sektöre öncülük ediyorlar. Memurlar ise bundan olumsuz etkilenmiyorlar. Refah payıyla birlikte, kamu çalışanlarına yüzde 30 zam yaptık ve Temmuz ayında da zamları var. Bu artışları yeniden refah payıyla birlikte ele alacağız. Memurların iş koşulları ve sosyal şartları farklı olduğundan, günlük ücretlerinde çeşitli farklı kalemler yer almaktadır.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: BU İŞİN İÇİNDE OLMAYIZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise düşük ücrete 15 bin lira teklif ettiklerini, şu anda rakamın 12 bin lira olduğunu, pazarlık sürecinin devam ettiğini söyledi.

Daha yüksek ücrete ise yüzde 45 zam ve iyileştirme teklifinde bulunduklarını hatırlatan Atalay, “Şu anda yüzde 40 noktasındayız. Bunu kabul etmediğimizi ifade ettik. Bununla ilgili toplumun beklentisi var. Bizim zamanımız da var. İlk defa ocak ayında başladık. Ondan evvel biz temmuz, ağustos aylarında sözleşmeyi bitiriyorduk. Arzumuz seçim arifesinde bitirebilirsek bitiririz ama arzu ettiğimiz rakam olursa bitiririz. İlla seçime kadar bitireceğiz diye bir şey yok.

Arzu ettiğimiz rakamı bulursak problem yok. Ama olmazsa biz bu işin içinde olmayız. Onu da ifade etmek istiyorum. Arzu ettiğimiz rakamı görmezsek niye bitirelim. Tablo bu” dedi.

HEM ÜCRETTE HEM İDARE MADDELERDE ANLAŞAMADILAR

Kamu toplu iş sözleşmesiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Atalay, ücret artışının yanı sıra idari maddelerde de anlaşmazlıklar bulunduğunu söyledi.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.