Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail ziyareti öncesi kritik açıklamalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsrail ve Filistin ziyareti öncesinde uçakta konuştu. "İsrail Dışişleri Bakanıyla karşılıklı Büyükelçi atamayı konuşacağız" diyen Çavuşoğlu, "İlerleme sağlanırsa NATO'nun da olduğu dörtlü toplantı yapacağız. İsveç ve Finlandiya'dan yazılı mutabakat isteyeceğiz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail ziyareti öncesi kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile mart ayında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye ve İsrail arasında 15 yıl sonra bir ilk daha yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yarın İsrail'de mevkidaşı ile görüşecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin ve İsrail'e ziyaretleri öncesinde açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu "Normalleşme sürecine girdik. İsrail ile karşılıklı büyükelçi atamayı konuşacağız" dedi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecine ilişkin ise "İsveç ve Finlandiya teröre desteği kesmeli, somut adım için yazılı mutabakat istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu İsrail ve Filistin'e gerçekleştireceği kritik ziyaret öncesinde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi.

İsveç ve Finlandiya heyetlerinin NATO üyelik başvurularını görüşmek için Türkiye'ye geleceği yönündeki açıklamalar ve İsrail ziyaretini değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Abbas'la görüşeceğiz"

İki ülkeyi birden ziyaret ediyoruz. Filistin’le ortak komisyonun ikinci toplantısını yapacağız. En son dört sene önce Ankara’da yapmıştık. Bu toplantının planlamasını da önceden yapmıştık biz yani Herzog’un ziyaretinden önce. Ramazan ayının başında yapacaktım daha sonra Herzog gelince İsrail’de ziyaret edelim dedik. 

Filistin Ortak Komite Toplantımıza farklı bakanlık ve kurumlardan arkadaşlarımız da katılıyor. İçişleri, vakıflar, maarif vakfı gibi.. Dolayısıyla bu komiteyi gerçekleştireceğiz. Abbas'la görüşeceğiz yarın da İsraillerle görüşeceğiz bir de sabah kahvaltıda bir araya geleceğiz.

Daha sonra resmi görüşmelerimizi gerçekleştirden sonra öğle yemeğinde de Turizim Bakanı misafir etmek istemiş onla beraber olacağız daha sonra Mescid Aksa’ya gideceğiz daha sonra da Yafa'da iş insanlarıyla bir araya geleceğiz. Yafa'da biliyorsunuz Türkiye’den göç eden Yahudilerin bir derneği var. Türkiye ellerde onlarla da bir araya geleceğiz o derneği ziyaret edeceğiz.

"Filistin- İsrail meselesi ana gündem maddelerinden biri"

İsrail’i 15 seneden sonra ziyaret edeceğiz. Filistin’e de epeyce oldu ziyaret gerçekleştirmedik.  iki ülkeyle de ikili ilişkilerde görüşeceğiz ama esas tabii Orta Doğu meselesi yani Filistin İsrail konusu ana gündem maddelerinden bir tanesi olacak birçok boyutu var onları zaten bir şekilde görüşeceğiz.

Şimdi Büyükelçi ataması konusu Ankara’da gündeme gelmişti o zaman Cumhurbaşkanları Dışişleri bakanları bir araya geldiği zaman bu konuyu kendileri konuşsunlar dediler bu konuyu konuşacağız. Gündemde olacak mı? Bilmiyorum ama değerlendireceğiz, normalleşme süreci başladı. Öyle olmasa Cumhurbaşkanı gelmez önemli olan bu sürecin iyi işlemesi şu bir gerçek bazı konularda görüş ayrılığımız var ama başka ülkelerle de görüş görüş ayrılığımız oluyor. 

"Finlandiya ve İsveç konusunda hassasiyetlerimiz belli"

Biz bunların üyeliği ile ilgili sorunumuzu Cumhurbaşkanımız seviyesinde açıklayınca benim konuşmamdan sonra bir çok müttefik Türkiye’nin endişelerinin da anlaşılması ve karşılanması gerektiğini de Cumhurbaşkanımız Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanıyla görüştü.

Onlar da Türkiye’ye bir heyet göndermeyi teklif ettiler Cumhurbaşkanımıza. Biz her zaman diplomasiden yanayız hassasiyetlerimiz belli.

İsveç’ten bakan yardımcısı düzeyinde heyetler bugün Ankara'ya geliyor. Çarşamba günü görüşmeler yapılacak.

Türkiye tarafından masada bakan yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olacak. Ayrıca istihbarat ve savunma bakanlığından birer kişi Türk heyetinde olacak.

Toplantının yeri henüz net değil. Toplantıda Türk heyet Türkiye'nin taleplerini ilk ağızdan muhattaplarına iletecek.

Türkiye ABD’nin öne sürdüğü PKK/YPG ayrı oluşum tezine karşı çıkıyor. Bu yönde talep gelmesi durumunda istihbarat raporlarıyla muhattaplara terör örgütleri arasındaki bağ anlatılacak.

Bakan Çavuşoğlu Filistin'de

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında Filistin'in Ramallah kentine geldi.

Bakan Çavuşoğlu'nu taşıyan uçak, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na indi. Çavuşoğlu, burada İsrailli yetkililer tarafından karşılandı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail ziyareti öncesi kritik açıklamalar - Resim : 1

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki tarafından karşılanan Çavuşoğlu, Türkiye-Filistin Ortak Komitesi İkinci Toplantısı'na katılacak.

Filistinli mevkidaşı Maliki ile ikili görüşme yapacak Çavuşoğlu, Türk üniversitelerinden mezun Filistinlilerle bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da bir araya gelmesi bekleniyor.