Bakan Ersoy açıkladı: 2023'te 3 bin 59 eser Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2023 yılında 3 bin 59 eserimizi ait olduğu topraklara kavuşturduk. Perge ve Boubon Antik Kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihî miras artık doğduğu topraklarda sergileniyor” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy açıkladı: 2023'te 3 bin 59 eser Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılan kültür eserleri için yapılan iade çalışmaları ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Bakan Ersoy, 2023 yılında toplamda 3 bin 59 adet yasa dışı yollarla çıkarılan tarihi eserin geri alındığını belirtti.

BAKAN ERSOY TEK TEK AÇIKLADI

Bakan Ersoy, şu ifadelere yer verdi:

“Perge ve Boubon antik kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihî miras artık doğduğu topraklarda sergileniyor. Geçtiğimiz yıl ülkemize iadesi sağlanan eserler arasında; Bulgaristan’dan, büyük bir bölümü Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) dönemine ait olan 2 bin 940 sikke, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus’un M.S. 2-3’üncü yüzyıllara tarihlenen bronz heykeli ile Antalya Perge kazılarından çıkmış olan ve M.S. 3’üncü yüzyıla tarihlenen mermer imparator başları, İtalya’dan, M.S. 2’nci yüzyıla tarihlenen ve üzeri yazıtlı olan Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre’den, Urartu Dönemi’ne (M.Ö. 9-7’nci yüzyıllara) tarihlenen bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi tarihi eser (M.Ö. 3 bin) ile Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürini bulunuyor.”