Bakan Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’nin detaylarını tv100’de anlattı! “Nükleer teknolojinin kullanıldığı alanlarda avantaj elde etmiş olacağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bilinmeyenlerini tv100 ekranlarında anlattı. Akkuyu NGS’nin bölgedeki istihdama büyük bir katkısı olacağının altını çizen Bakan Dönmez, “Uzunca bir süredir hayali kurulan büyük bir projenin daha geride bırakacağız. Nükleer yakıtın buraya gelmesini yaşayacağız. Uzunca bir süredir hayali kurulan büyük bir projenin daha çok büyük bir kritik aşaması geride bırakacağız” dedi.

Türkiye nükleer enerjiye sahip ülkeler arasında yerini alıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıtın girmesiyle birlikte Türkiye nükleer tesise sahip olmuş olacak. Gerçekleştirilecek açılış töeniyle birlikte nükleer yakıt yüklemesi gerçekleştirilecek ve testlerin ardından tesis elektrik üretimine başlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili tv100 canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

“NÜKLEER TEKNOLOJİNİN KULLANILDIĞI DİĞER ALANLARDA DA AVANTAJ ELDE ETMİŞ OLACAĞIZ”

Akkuyu NGS ile Türkiye’nin birçok alanda avantaj elde edeceğini belirten Bakan Dönmez, “Bugün çok kritik anlardan birisini yaşayacağız. Uzunca bir süredir hayali kurulan büyük bir projenin daha geride bırakacağız. Nükleer yakıtın buraya gelmesini yaşayacağız. Uzunca bir süredir hayali kurulan büyük bir projenin daha çok büyük bir kritik aşaması geride bırakacağız. Nükleer yakıtın buraya gelmesiyle birlikte nükleer tesis statüsü kazanacak. Bir yıl içerisinde de artık elektrik üretmeye başlayacağız. Bu teknolojiyle biz nükleer teknolojinin kullanıldığı diğer alanlarda da avantaj elde etmiş olacağız. Bu tip projelerin, tesislerin, teknolojilerin artık Türkiye’de geliştirildiğini üretildiğini ve hizmete sunulduğuna da şahitlik edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“İSTİHDAMA ÇOK BÜYÜK BİR ETKİSİ VAR”

Santralin sıfır emisyon ve çevreye hiçbir zararı olmadığının altını çizen Fatih Dönmez, “Bölgenin kalkınması açısından baktığımızda istihdama çok büyük bir etkisi var. Projede 25 bin ila 30 bin arasında insanımız çalışıyor. İşletme dönemine geçildiğinde 7-8 binlere düşmüş olacak ama dört yılda diğer reaktörlerin inşaatı devam edecek. Mersin’e ve yöre halkına ticari bir hareketlilik getirmiş olacak” dedi.