Bakan Hakan Fidan'dan 'vize serbestisi' açıklaması! "İki aşamalı çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve AB arasında vize serbestliği sağlanması için iki aşamalı bir plan üzerinde çalıştıklarını ve bu sürecin hızlandırılması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılacağını ifade etti. Fidan, özellikle iş adamları, öğrenciler ve diğer vatandaşların vize kolaylığı için Avrupa ülkeleriyle doğrudan görüşmeler yapıldığını belirtti.

Bakan Hakan Fidan'dan 'vize serbestisi' açıklaması! "İki aşamalı çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 

"İKİ AŞAMALI ÇALIŞIYORUZ"
Öncelik verdikleri konunun da vize meselesi olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, “Bu konuda iki aşamalı çalışıyoruz. Birincisi, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bir vize serbestliğine gidilmesi ve bu konu uzun yıllardır gündemde olan bir mesele. Bu konuyla ilgili takip edilmesi gereken ayrı bir mesele var. Yeni dönemde de Cumhurbaşkanımız bu konunun çözülmesi ve bu konuda yapılması gereken değişikliklerin onayını verdiler. Biz gerek parlamentoyla gerekse de ilgili kurumlarımızla görüşerek, bu konuda eksik kalan hususların tamamlanması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız kendi içimizdeki bazı yapılması gerekenleri yapıp, özellikle mevzuat değişikliğiyle ilgili 4-5 tane konu var. Vize serbestliği konusunda Avrupa Birliği ile müzakereyi tam anlamıyla başlatmak” değerlendirmesinde bulundu.

“AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARIYLA VİZE SORUNUNU GÖRÜŞÜYORUZ”
Son dönemde dünya genelinde yaşanan durumların vize konularında ciddi sıkışmalara yol açtığının altını çizen Fidan, “Bu, vatandaşlarımızın belli konularda ihtiyaçlarının zamanlıca karşılanmamasını beraberinde getiren bir husus. Bunu da epeydir Avrupalı meslektaşlarımızla müzakere ediyoruz. Başta iş adamlarımız, öğrencilerimiz olmak üzere vize kolaylığının sağlanması ve hızlılığın arttırılması konusunda Avrupa ülkeleriyle birebir konuşuyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın siyasi, ticari, eğitim, sanatsal ve turistik etkileşimde bulundukları ülkelerle birebir konuşuyoruz. Avrupa Birliği kurumlarıyla bu konuyu görüşüyoruz” açıklamasında bulundu.