Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara'da katıldığı programda gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Işıkhan emeklilere de büyük bir müjde vererek bayram ikramiyesinin erken ödeneceğini kaydetti.

Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kurban Bayramı emekli ikramiyesinin ne zaman hesaplara yatacağına ilişkin net tarih vermedi ancak, “Bayram ikramiyesini erken ödeyeceğiz” dedi.

KURBAN BAYRAMI EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Ankara’da, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun (AYF) düzenlediği “Anadolu Soruyor” adlı programda tv100 Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci'nin de aralarında bulunduğu gazetecilerle bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca emeklinin merak ettiği bu soruyu yanıtladı. Bakan Işıkhan, “Bayram ikramiyesini erken ödeyeceğiz” diyerek emeklilere müjdeyi şöyle verdi: “Öncelikle bayram ikramiyelerini 3 bine yükselttik malumunuz. Takvimlendirme çalışması devam ediyor. Bayramdan önce vereceğiz, bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakın zamanda takvim açıklanacak.”

Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde - Resim : 1

"BİZ YAKALAYAMAZSAK DİJİTAL ZEKA YAKALIYOR"

Bakan Vedat Işıkhan, son dönemde özellikle dijital alanda birçok yenilik gerçekleştirdiklerini, bunlardan birinin de “SGK CoPilot (destek-pilot)” uygulaması olduğunu söyledi. Bakan Işıkhan, Hayata geçirdikleri istihdam projeleri ve devreye aldıkları yapay zekâ sistemi sayesinde, kayıt dışılıkla mücadelede 2002’de yüzde 50’lerde olan oranın şu an yüzde 25.04 seviyesine gerilediğine dikkat çekti ve “Ancak biz bunu da yeterli görmüyoruz, bu oranı yaptığımız uygulamalarla daha da aşağılara çekeceğiz” ifadesini kullandı. Işıkhan, “Yapay zekâ kaçırmıyor. Biz yakalayamazsak, dijital zekâ yakalıyor” diyerek çalışmayı şöyle anlattı: “SGK CoPilot uygulaması ile kayıp-kaçak, suiistimal, anomali tespiti, veri ile karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veri ile tahmin modelleme uygulamalarının etkinleştirilmesini amaçlıyoruz. Bu proje kapsamında verilerimiz üzerinden analiz yapılarak; sağlık geri ödeme fatura maliyetlerinin düşürülmesi, sağlık fatura inceleme operasyon süreçlerinin kısaltılması, iş gücünün ve kaynakların doğru, etkin ve verimli kullanılması, sağlık geri ödeme süreçlerinin iyileştirilmesi, sağlık fatura inceleme ve ödeme süresinin hızlandırılmasını hedefliyoruz. Bu sistem en kısa sürede hayata geçirilecektir. Bu gibi dijitalleşme ve yapay zekâ destekli programlarımızla SGK’nın geleceğini şekillendiriyoruz.”

Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde - Resim : 2

BU YIL İSTİHDAM HEDEFİ: 1.5 MİLYON KİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, istihdamla ilgili de bazı önemli veriler paylaştı:

“11 deprem ilinde depremden bu yana 150 bin vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik. 2023 yılında İŞKUR olarak 1 milyon 237 bin 26 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Bu yıl da bu sayı an itibarıyla 540 binin üzerine çıkmış durumda. 2024 yılı sonuna kadar da 1.5 milyon kişinin istihdamına aracılık etmeyi hedefliyoruz. Bakanlık olarak uyguladığımız politikalar ile birlikte 2023 yılında 31.6 milyon kişi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek istihdam edilen kişi sayısına ulaştık. Bugün bu rakam 2024 yılı mart ayı itibarıyla 32.5 milyona ulaşmıştır. İşsizlik oranı ise son 10 yılın en düşük seviyesinde yüzde 9.4 olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılı mart ayı itibarıyla yüzde 8.6 seviyelerine kadar geriledi. İşgücüne katılma oranında yine tarihi bir rekor kırılmış olup 2023 yılında yüzde 53.3 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. Bugün ise yüzde 53,7 seviyesine yükselmiştir. Cumhurbaşkanı’mızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin teşrifleriyle şubat ayında başlatmış olduğumuz “İş Pozitif Programı” çok olumlu karşılandı. Özellikle kayıtlı kadın istihdamı konusunda önemli gördüğümüz bu proje ile 9 Şubat’ta bu yana, yani 3 buçuk ayda, 195 binin üzerinde kadının işe yerleştirilmesine aracılık etmiş bulunuyoruz. Ayrıca 36 bin kadını Toplum Yararına Programlarımızdan, 10 bin kadını ise aktif işgücü programlarımızdan faydalandırdık. Böylece 240 binin üzerinde kadını istihdamla buluşturmuş olduk. Bu yıl sonu itibarıyla daha yüksek istihdam ve işgücüne katılma oranını hedeflemekteyiz.”