Bakan Koca açıklamıştı! Türkiye'de de görülen Eris varyantından aşı ile korunabilir miyiz? İşte yanıtı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'ye geldiğini, bir ilimizde 9 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından aşıların Eris varyantına faydalı olup olmadığı merak konusu oldu. Uzman isim açıkladı.

Bakan Koca açıklamıştı! Türkiye'de de görülen Eris varyantından aşı ile korunabilir miyiz? İşte yanıtı

Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de bir ilimizde 9 kişide görüldüğünü duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bunun endişe sayılmayacak bir gelişme olduğunu bildirdi. Peki, aşılar Eris varyantından koruyor mu? Eris varyantının belirtileri nedir? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, NTV yayınında merak edilen soruları yanıtladı.

"ERİS VARYANTI ÇOK KOLAY BULAŞIYOR"

Prof. Dr. İftihar Köksal, Eris varyantının Türkiye'de görülmesini beklediklerini ve bu durumun şaşırtıcı olmadığı belirtti. COVID-19'un Eylül ayı itibarıyla arttığını ifade eden Köksal, Eris varyantının çok kolay bulaştığını ifade etti.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prof. Dr. Köksal, Eris varyantının belirtilerini şöyle sıraladı:
Boğaz ağrısı 
Yutkunma güçlüğü
Hafif ateş
Öksürük
Eklem ağrıları.
Daha az görülen semptom ise ishal ve ardından gelen boğaz ağrısı. Özellikle sırt ağrısı belirtisiyle ortaya çıkıyor. 

ERİS VARYANTI TESTLE ANLAŞILAMIYOR

COVID-19 testi yapıldığında hangi varyanta ait olduğu anlaşılamadığını ifade eden Prof. Dr. Köksal,  "Sadece hastanın COVID-19 olduğu öğrenilebilir, varyantının testle anlaşılmaz" dedi.

AŞILAR ERİS VARYANTINDAN KORUR MU? 

Maskelerin geri gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Köksal, "Yeni varyantlar aşılardan da kaçabiliyor. Şu anda ülkemizde bir COVID-19 ilacı bulunmuyor" dedi. 

Aşı yaptırmış olanların vücutlarında var olan antikorlarla hastalığın yalnızca hafif geçmesini sağlayacağını belirten Prof. Dr. Köksal, "Aşı, Eris varyantının bulaşmasını önlemez" dedi.