Bakan Kurum Adıyaman’da açıkladı: 518 bin hane kullanılamaz halde, 3 aşamalı şehirleşme modelimiz olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AA Editör Masası'na Adıyaman'da konuk oldu. Bakan Kurum, soruları yanıtladı.

Bakan Kurum Adıyaman’da açıkladı: 518 bin hane kullanılamaz halde, 3 aşamalı şehirleşme modelimiz olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman’da yeni kurulacak konteyner kent alanında düzenlenen AA Editör Masası'nın konuğu oldu. Bakan Kurum, soruları yanıtladı.

"518 BİN HANE KULLANILAMAZ HALDE"

Bakan Kurum, "518 bin hane kullanılamaz halde. Hatay'daki 2 deprem sonrası yeni hasar tespit gerekti. Orta hasarlı binalara tekrar bakılacak. Bugün itibarıyla çalışmalar yüzde 80 tamamlandı" dedi.

Kurum, "Hasar tespitleri esnasında Hatay Defne ve Samandağ merkezli iki deprem yaşadık, bu bölgelerde orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Daha önceki Elazığ, Malatya ve İzmir depremlerinde de gördüğümüz şey; yıkılan binaların yüzde 98’i yapı denetim hizmeti almamış. Bu depremde de bunu ayrıntılı bir şekilde etüt ettik.

"3 AŞAMALI ŞEHİRLEŞME MODELİMİZ OLACAK"

Deprem bölgesinde belirlediğimiz 3 aşamalı şehirleşme modelimiz olacak. Eş zamanlı olarak şehre yakın şehrin sosyolojisini, kültürel yapısını, demografik yapısını ele alarak rezerv alanlarda yerleşmeye başlayacağız. Kat kısıtlaması getireceğiz, dükkanları mümkün olduğunca bina altına koymayacağız, bina yanına koyacağız. Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız.

EV SAHİPLERİNE 5 BİN, KİRACILARA YAPILAN YARDIM 3 BİN LİRAYA YÜKSELDİ

Bina kayıt sistemleriyle hangi yılda yapılmışsa bunların hepsini veri olarak kaydediyoruz, veriler ışığında yıkımın sebeplerini detaylıca araştırıyoruz.

Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi.

"6 AY SONRA ETAP ETAP TESLİM EDECEĞİZ"

1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz.

İmar kısıtı uygulayacaksak, o araziyi yeşil alana çevirmek zorundaysak takasla, başka araziler göstermek suretiyle onları mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz

"(Depremden etkilenen illerdeki konut projesi) Net 93 metrekare olan 3 artı 1 köy konutlarımızı vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yapacağız."