Bakan Nebati’den Tunç Soyer’e yanıt

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 17 Şubat’ta 100. yılını kutlayacağımız İzmir İktisat Kongresi’nin tanıtımını yaptı dün…

Basının karşısına geçerek soruları yanıtladı…

GÜNDEM ÖZKÖK’ÜN YAZISIYDI

Toplantıya damga vuran konu; Geçtiğimiz hafta Ertuğrul Özkök’ün, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le yaptığı röportajdı.

Toplantı öncesinde hepimizin merak ettiği konu Soyer’in açıklamalarına Bakan Nebati’nin ne yanıt vereceğiydi…

Belediye ve merkezi hükümetin düzenleyeceği iki ayrı İzmir İktisat Kongresi mi olacak?

17 Şubat tarihinde iki ayrı etkinlik mi yapılacak?..

Konuyla ilgili 2-3 farklı soru geldi zaten Bakan Nebati’ye…

Ne yanıt verdiğini birazdan aktaracağım… 

BAKANLIK’TAN İZMİR ÇIKARMASI

İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük ekonomik hamlelerinden biridir…

Düşünün, Atatürk 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’ndan beş ay sonra; 17 Şubat 1923’te bin 135 delegeyi toplayarak bağımsız Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde duracağı ekonomik temelleri atmıştır. 

Dikkatinizi çekerim daha ortada Cumhuriyet yok, Lozan Barış Anlaşması bile imzalanmamış…

17 Şubat’ta işte bu Kongre’nin 100. yılı olacak…

İki açıdan önemli:

1-    İlk İzmir İktisat Kongresi’nde ortaya konan hedefler 100 yılda ne kadar tutturuldu…

2-    2- İkinci yüzyılın ekonomik perspektifi ne olacak?

İyi de böyle önemli bir Kongre’de iki başlılık mı olacak?

Belli ki bunun önünü başından kesmek, konuya ne kadar ağırlık verdiğini göstermek için Bakanlık, geniş bir gazeteci grubuyla İzmir’e çıkartma yaptı.

Bakan Nebati, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ı da yanına alarak Swissotel’de kalabalık bir grubun sorularını yanıtladı.

Bakan Nebati’den Tunç Soyer’e yanıt - Resim : 1

CHP YIKIYOR BİZ YAPIYORUZ

1. İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı bina uzun yıllardır ortada yok. Otopark olarak kullanılıyor. Bakan Nebati güzel haberi vererek başladı basın toplantısına; “Binayı aynı yerinde, aslına sadık kalarak inşa ediyoruz” dedi.

Akıl alır gibi değil ama 1979 yılında yıkılmış bu tarihi öneme sahip bina. O günden bu yana da otopark olarak kullanılıyor. Valilik tarafından Nisan ayında satın alınmış arazi ve bina aynı mimariyle aynı yerinde yükselmeye başlamış…

17 Şubat’a yetişir mi?

Bakan Nebati, “Yetiştirmeye çalışıyoruz” diyerek tanıtım filminde devam eden inşaat görüntülerini de izletti bize.

Bina yükselmeye başlamış, ben “ya yetişecek ya yetişecek” izlenimi edindim…

“Onlar yıkıyor biz yapıyoruz” diyerek binanın dönemin CHP’li belediyeleri tarafından yıkıldığının da bir-iki kez altını çizdi Bakan Nebati.

Binanın kongre sonrasında ne amaçla kullanılacağı da soruldu Bakan’a.

“İzmir’in her türlü kültürel-sosyal etkinliğinde kullanılacak. Günlük hayatın bir parçası olacak” yanıtını verdi.

İzmir’in güzel ve tarihi açıdan sembol bir kültür-sanat binası kazanması sevindirici.

İKTİSAT MERKEZİ HÜKÜMETİN İŞİ

Bakan Nebati, iktisat politikalarının merkezi hükümetin işi olduğunu net bir şekilde söyledi.

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İktisat Kongresi hazırlıklarını da; “Bir ülkenin iktisat politikalarını ve uygulamalarını belirleyecek yer merkezi hükümettir. Merkezi hükümetin yapması gereken işi başkaları üstleniyorsa bu amacı dışına çıkan bir çalışma olur” diyerek eleştirdi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için hazırlıkların yapıldığı dönemde nasıl merkezi bir söylem geliştiriyorsanız, ekonomi ile ilgili de programı yapacak, ülkenin kaderini çizecek yer merkezi hükümettir” dedi.

Bakan Nebati’den Tunç Soyer’e yanıt - Resim : 2

ÖZÜR DİLERİZ YIKTIK DEDİLER Mİ?

Yanıtları arasında en uzun süreyi bu konuya ayırdı Bakan Nebati… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili şunları da söyledi:

“Valilik şimdi binayı yetiştirmek için hazırlıklarını yapıyor. Sonra birileri çıkıp ben burada toplantı yapacağım diyor. Bunun izah edilebilir bir tarafı yok. Olmaz. Bunun dışına çıkarsanız tek başınıza kalır ve şehrinize katkı koyacak bir programı sekteye düşüren konuma gelirsiniz.

Kusura bakmasınlar. Birileri kendilerne pay biçecekse biçsin… Orası Valilik tarafından alınırken birileri, ‘İzmir halkından özür dileriz, biz Atatürk’ün toplantı yaptığı binayı yıktık. Birlikte ne yapabiliriz Sayın Valim’ dediler mİ? Başlamış bir hikâyenin bir tarafına monte olmak istiyorlarsa takdir sizlerin…"

HOCANIN SORUSU: NEDEN ÜNİVERSİTELER YOK?

İzmir’de kaç üniversite olduğunu toplantıya katılıp Bakan’a soru soran bir kadın öğretim görevlisi sayesinde öğrendim.

Hoca dedi ki; “İzmir’de 10 üniversite var ama İktisat Kongresi’yle ilgili hazırlanan taslak programda konuyla ilgili üniversite hocaları neden yok?”

Bakan Nebati, hazırlanmış bir taslak program olmadığını belirterek şu yanıtı verdi: “Akademik danışma kurulu oluşturulacak. Bu kurulda yurt içi ve yurt dışından hocalar olacak. İzmir’in önde gelenleri bu işin içinde yer alacak. Kim katkı sunmak istiyorsa herkese açığız..."

Yeni yüzyılın yol haritasının belirleneceği böyle bir Kongre’de olması gereken de bu, Bakan’ın yaklaşımını sevdim.

SEÇİM ATMOSFERİNDE KONGRE

17 Şubat 1923’te Atatürk’ün düzenlediği 1. İzmir İktisat Kongresi’nden sonra; 1981, 1992, 2004 ve 2013 olmak üzere dört kez daha düzenlendi Kongre…

100. yılda yapılacak olan 6. İzmir İktisat Kongresi olacak. Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan bu Kongre’ye Erdoğan’ın da katılacağını, bu yüzden binanın mutlaka yetişeceğini, hükümetin seçim atmosferinde İzmir’de büyük bir gövde gösterisi yapacağını tahmin ediyorum.

Bakan Nebati toplantı sonunda, “İzmir’e gelmekten çok mutluyum. İzmir güzel bir şehir. İnşallah hak ettiği gibi yönetilir” diyerek İktisat Kongresi’ni asla yerel yönetim inisiyatifine bırakmayacaklarını gösterdi zaten.