Ankara Anlaşması devam edecek mi?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'den binlerce kişinin başvurduğu Ankara Anlaşması konusunda açıklama yaptı. Pekcan, Brexit süreciyle birlikte AB'den ayrılacak olan İngiltere ile Ankara Anlaşması'nın paraleli bir anlaşma için çalıştıklarını ifade etti.

Ankara Anlaşması devam edecek mi?

Özellikle son yıllarda başvurların oldukça arttığı Ankara Anlaşması, İngiltere'nin Brexit süreciyle birlikte sona erecek. Şu an için İngiltere Hükümeti'nden herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına karşın, 31 Ocak'ta gerçekleşmesi planlanan çıkış hayata geçtiği takdirde Ankara Anlaşması sona erecek.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "AB ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizin artırılması yönünde çok güçlü bir irade görmekten son derece memnun olduk. Komiserle görüşmede Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin her iki tarafa sağlayacağı ekonomik kazanımları gündeme getirdik. (Brexit) Türkiye'nin AB ile İngiltere arasında imzalanacak anlaşmaya paralel bir anlaşma imzalanması üzerinde çalışmaları var" açıklamasında bulundu.

Türk vatandaşların İngiltere oturum ve çalışma izni alabilmesine olanak sağlayan Ankara Anlaşması aslında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan bir anlaşma. Kamuoyunda sadece İngiltere'nin çalışma ve oturma izni verildiği düşünse de pratiğe geçiren iki ülke daha var. Hollanda ve İspanya.

Hollanda ve İspanya ile Ankara Anlaşması

İngiltere ile yapılan Ankara Anlaşması şartlarının tamamı Hollanda veya İspanya ile yapıldığı takdirde de Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşları Ankara Anlaşması ile bu ülkelerde yaşama ve çalışma hakkı elde edebiliyor. Tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayan bir anlaşma olmasına karşın pratikte sadece İngiltere, Hollanda ve İspanya Ankara Anlaşması'nın şartları yerine getirildiğinde oturum ve çalışma izni veriyor.

Diğer Avrupa ülkeleri ise teoride bulunmasına karşın Ankara Anlaşması ile çalışan kabul etmiyor.

Ankara Anlaşması nedir?

Ankara Anlaşması (ECAA) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına İngiltere tarafından verilen iş kurma izni vizesidir. Türk vatandaşları bu anlaşmayla serbest meslek vizesi başvurusunda bulunarak İngiltere’de ticaret yapma ve yerleşim hakkı elde edebilir.

Ankara Anlaşması'na kimler (hangi meslek grupları) başvurabilir?

İngiltere’de iş kurmak veya kendi işini yapmak isteyen 18 yaşını aşmış; yapacağı işe yetecek kadar sermayesi bulunan tüm Türk vatandaşları başvurabilir. Bu vize türünde İngiltere’de bulunan kişilerin iş yeri açma veya işçi çalıştırma zorunluluğu yok. Kişi eğitimini aldığı ya da meslek edindiği iş ile ilgili alanda tek başına da çalışabilir. Sermaye limiti, İngilizce bilme veya mesleki eğitim şartı bulunmuyor. Ancak başvuran kişinin sektöre bağlı olarak bu iş yapabilecek donanıma sahip olduğunu göstermesi gerekiyor. Özel izin gerektiren avukatlık veya doktorluk gibi meslekler için ise bu tür işleri düzenleyen kurumlardan (örneğin tabibler veya mimarlar odası) izin almak gerekir. Ankara Anlaşması’na her iş dalında başvuru yapılabilir: Restoran, mağaza, market, kafe, eğitim danışmanlığı, pazarlama ofisi açabileceği gibi şoför, temizlikçi, berber, serbest gazeteci, tercüman, boyacı, fotoğrafçı gibi çok değişik sektörlerde tek kişilik işler de kurabilir.

Bu vize türü ile İngiltere’de bulunanların kadrolu bir işte çalışması ise kesinlikle yasak. Bir iş insanı olarak farklı müşterilere iş yapmak gerekiyor. Ancak süresiz oturum aldıktan sonra bu sınırlama ortadan kalkıyor.

Başvurular ne kadar arttı?

Geçtiğimiz yıl Ankara Anlaşması aracılığıyla İngiltere'de yerleşim vizesi almak için Türkiye'den 1.190 başvuru yapıldı. Bu, İngiltere İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 9 yılda yüzde 5 binin üzerinde artış demek.

2017 yılındaki başvurulardan 665'i onaylanırken, 325'i ise reddedildi.

Birleşik Krallık'ta ise 2007 yılında bin 760 başvuru yapılırken, bu sayı 2017'de 3 bin 710'a çıktı.

Ankara Anlaşması devam edecek mi? - Resim : 3
İngiltere'den Ankara Anlaşması'na yapılan başvurular... Kaynak: Euronews
Ankara Anlaşması devam edecek mi? - Resim : 4
Türkiye'den Ankara Anlaşması'na yapılan başvurular...