Bakan Pekcan'dan 'inovasyon' vurgusu

Ticaret Bakanı Pekcan inovasyona dayalı ve katma değerli ürün ihracatının artırılmasının önem verdikleri konulardan olduğunu belirterek "Özellikle yerli katma değer alanında önemli ilerleme sunacak yenilikçi projeleri desteklemeyi arzu ediyoruz" dedi.

Bakan Pekcan'dan 'inovasyon' vurgusu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Bakanlığın koordinasyonunda düzenlenen 8. Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışına ve İnovaLİG Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin özellikle son 18 yıllık dönemde bilgi toplumu olma niteliğini oldukça güçlendirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin bilgi üreten ve ihraç eden ülke olma noktasında kapasitesini her geçen gün güçlendirdiğini vurgulayan Pekcan, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirmiş olduğu tam bir koordinasyon ve iş birliğiyle bu alanda oldukça olumlu ilerlemeler kaydediyoruz." diye konuştu.

İnovasyonun üretimde olduğu kadar iş geliştirmede, pazarlamada, müşteri ilişkilerinde, dış ticaret operasyonlarında ve lojistikte, ekonomik aktivitenin tüm boyutlarında geçerli bir olgu olduğunu ifade eden Pekcan, tüm sektörler ve tüm ekonomik faaliyetlerde inovatif düşünceyi, inovatif yöntemleri ve inovatif uygulamaları hayata geçirmenin yollarının aranması gerektiğini bildirdi.

Pekcan, imalat sanayi ihracatı içinde teknolojik ürünlerin payına ilişkin bilgi verirken şöyle dedi: "2020 yılı ilk 11 ay itibarıyla, teknoloji sınıflandırması bakımından, imalat sanayi ihracatımız içinde en yüksek payı yüzde 35,5 ile 'orta-yüksek teknoloji' ürünler almaktadır. Yüzde 4 civarındaki yüksek teknoloji ürün ihracatı ile toplam teknoloji içerikli ürün ihracat oranımız yüzde 39,5 düzeyindedir. Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımları her geçen gün daha da çeşitlilik kazanacaktır. Bu sayede özellikle yüksek teknoloji ihraç oranının artışına hep birlikte şahit olacağız."

"Bakanlık olarak ihracatçılara sağladığımız destek sistematiği içinde inovasyona dayalı ve katma değerli ürün ihracatının artırılması en önem verdiğimiz alanlardan biri." ifadesini kullanan Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü: 2020 yılında mal ve hizmet ihracatçılarımıza yaklaşık 2,6 milyar lira tutarında destek sağladık. Önümüzdeki sene ise 4 milyar liranın üzerinde bir destek sağlamayı öngörüyoruz. Özellikle yerli katma değer alanında önemli ilerleme sunacak, ürünlerimizin küresel değer zincirlerindeki konumunu güçlendirecek yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu ediyor, çalışmalarımızı bu yönde titizlikle sürdürüyoruz."