Bakan Soylu deprem bölgesinde son durumu paylaştı! "Kimliklendirme ve DNA çalışmaları devam ediyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili son durumu aktardı. Birçok mesele olduğunu ve her biriyle ilgilenildiğini vurgulayan Soylu, "Kimliklendirme ve DNA çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu deprem bölgesinde son durumu paylaştı! "Kimliklendirme ve DNA çalışmaları devam ediyor"

Hatay'da AFAD Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kimliklendirme ve DNA çalışmaları devam ediyor. Birçok mesele var her biriyle arkadaşlarımız ilgileniyor." dedi.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

Hem zaman hem döküleceği yer açısından hem de maliyeti açısından çalışmalar yapıyoruz. Ağır hasarlı acil yıkılacak binalar içinde çalışmalar var. 1 yıl içerisinde yapıla yapışacak ancak burada da insanların normallerinin devam ettirilmesi. Köylerine dönen insanların ihtiyaçlının giderilmesi de lazım. Bunun için çadırkentlerdeki altyapının güçlendirilmesi, çocukların buradaki eğitimlerini düşünmek zorundayız. Birçok faktörü bu alanda değerlendirmekteyiz. Hatay şu an 100 bin çadır oranına geldi. Hatay'da Altınözü, Arsuz gibi yerlerde nüfus arttı. Bunun buna göre tahkim edilmeli. Yine aynı şekilde şehir merkezlerinde geçici işyeri yaptık ve denedik. Yaklaşık 700 800 gibi esnaf müracaat etti. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Buradan helikopter ile 1 buçuk saat gittiğimiz alanlardan bahsediyoruz.

"KİMLİKLENDİRME VE DNA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Kimliklendirme ve DNA çalışmaları devam ediyor. Birçok mesele var her biriyle arkadaşlarımız ilgileniyor. Sağlık açısından her türlü adımlar atılıyor. Suyun klorlanmasından sağlık taramasına kadar. Bütün bunların hepsi bir iş sürecinde işlemektedir. Biz bunları yaparken bazıları da siyaset yapmanın peşindeler. Dertleri başka olanlar, önümüzdeki günlerde seçim var çıksın siyasetini yapsın. Spor alanlarını siyaset alanı yapmaya çalışıyorlar. Millet seçimde kararını verir, verecektir zaten. Buradan bir karmaşıklık çıktığını sanabilirler. Biz burada kendimizi buraya gömdük ancak güvenlik kalkanlarımız inmedi. Bizim mesaimizi bölmesinler. Hodri meydan. Kimse Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili bizimle bilek güreşine girmesin.

"AYNI YOĞUNLUKTA OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Enkaz kaldırmada kimisi diyor 4 ayda kalkmaz kimisi diyor 8 aydan önce kalkmaz. Antakya farklı. Zannediyorum ki 2-3 aylık süre içerisinde kalkabilir. Esas planlanması gereken yer Antakya merkez. Bunun için planlama yaptık. Bu arada enkaz kaldırma çalışmaları durmuyor, belirlediğimiz alanlara kaldırıyorlar. Önümüzde enkazlarla ilgili bir rakam var ama onu şu an söylemem pek sağlıklı olmayabilir. Temel problem Antakya olduğu için buraya özel olarak çalışıyoruz. Şehirlerdeki yeni kurulacak yerlerle ilgili Çalışma Bakanımız Murat Bey bilim insanlarıyla, hocalarla ve üniversitelerle bir çalışma yaptı. Karşılıklı bir istişare için şehir merkezleri ne olacak bunu konuşuyoruz. Aynı yoğunlukta olması mümkün değil. Şehrin kültürel kodları da çalışılıyor. Mesele şu an bir sistem içerisinde ilerliyor. Şu anda birtakım yerlerde çalışmalar başladı. Bunlar daha önce belirlenmiş rezerve alanlardı. Genel plan ise hep beraber değerlendiriliyor.

26 BİN ENKAZDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI YAPILDI

Hatay'da konteynerkent altyapısı yüzde 40 aştı. Herkes bir bölümün başında çalışmalarını yapıyor. Buradaki mevcut yapıyı her geçen gün düzenliyoruz. Depremzedelerin ihtiyacını gidermek için çalışıyoruz. Zamanla yarışıyoruz. 26 bin enkazda arama kurtarma çalışması yapıldı. Biz Elazığ'da 2 buçuk ay kaldık. Elazığ'ın kat be kat üstü buradaki ölçekler. Bunların her birinin yerine gelmesi var olan performansın üstüne performans koyarak çalışıyoruz. Söz konusu insan insan yaşayacak burada. Bu titizlikle çalışıyor arkadaşlarımız. Şu anda bir güvenlik ve asayiş problemimiz yok.

'İSTİFA' SLOGANLARINA TEPKİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Süper Lig'de oynanan Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmalarında tribünlerde ‘istifa’ sloganı atılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Dertleri başka olanlar, siyaset yapmak isteyen varsa önümüzdeki günlerde seçim var. Herkes meydana çıksın siyasetini yapsın. Ama spor alanlarını siyaset meydanına çevirmek isteyenler biraz devletin, milletin, sivil toplum kuruluşlarının ortaya koyduğu çabaya kulaklarını versinler. Burada insanlar yaşıyorlar ve burada yeni bir hayatı oluşturmak için çaba sarf ediyorlar. Millet seçimde kararını verecektir.” dedi.

“HODRİ MEYDAN”

‘Bir karmaşa çıkarmaya çalışanlar olabilir’ diyen Soylu, “Deprem meselesine gömüldüğümüzü zannedenler, güvenlik meselesinde kalkanlarımızı kaldırmayacağımızı zannetmesinler. Burada insani bir mesele yürütüyoruz, 3-5 tane bu meselenin koordinasyonu ve mühendisliğine soyunan adamları da Türkiye’nin geleceğini karartma hakkı verilmez. Ama bizim mesaimizi bölmesinler. Bölerlerse bu milletin karşı kaldığı süreçte bu millete haksızlık ederler. Ama mesaimizi bölmek isterlerse rahat böleriz. Hodri meydan.” dedi.