Bakan Uraloğlu'ndan İmamoğlu'na 'metro' yanıtı: "Vatandaşın aklını karıştırmaya gerek yok, bu metroları yapmak belediyelerin görevidir"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100'e konuştu. Bakan Uraloğlu, Ekrem İmamoğlu'nun "Bakanlık parayı peşin aldı" sözlerine yanıt verdi. Uraloğlu, "Vatandaşın aklını karıştırmaya gerek yok. Bu metroları yapmak, belediyelerin görevidir. Bizim yaptığımız metronun kaç yılda yapıyorsanız 5-6 yılda bütün harcamasını yapıyoruz oradaki ilgili belediyenin parti ayrımı yapmaksızın o süreçte hiçbir kesinti yapılmıyor ve bakanlığımız tarafından finanse ediliyor." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100'ün canlı yayına katılarak soruları yanıtladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, aynı anda 10 metro inşaatı yürüttüklerini söyleyerek "2 metronun parasını bizden kestiler" demişti.

Bakan Uraloğlu, konuya ilişkin açıklama yaptı. 

Uraloğlu, "Vatandaşın aklını karıştırmaya gerek yok. Bu metroları yapmak, belediyelerin görevidir. Bizim yaptığımız metronun kaç yılda yapıyorsanız 5-6 yılda bütün harcamasını yapıyoruz oradaki ilgili belediyenin parti ayrımı yapmaksızın o süreçte hiçbir kesinti yapılmıyor ve bakanlığımız tarafından finanse ediliyor. Bittikten sonrada belli bir zaman dilimi içerisinde onun geri ödemelerini yapıyoruz. Siz düşünün bir yatırım süresince asla bir ödeme yok. En kıymetlisi bu. Ve ödeme sırasında da bu imalatın yapıldığı fiyatlar dikkate alınarak kesinti yapılıyor. Mesela bir tane proje var İstanbul'da yaptığımız 10'da 1 kesinti yapıyoruz. Yani bu anlamda belediyeler kendi imkanlarıyla bunu yapacaksalar bir engel yok zaten. Buyursun yapsınlar. Bir algı yapmaya gerek yok." diye konuştu. 

Bakan Uraloğlu, öncelikle sözlerine Erdoğan'ın ekibinden Şırnak'ta geçidiği kazada şehit olan polis memuruna Allah'tan rahmet diledi ve "Üzücü bir olay, inşallah tekrar yaşanmaz" dedi.

"AYNI ANDA 4 PROJE AÇTIK"

Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Yoğun bir gün yaşıyoruz. Sivas'ta 4 tane projeyi aynı anda açtık. Gerçekten Ramazan'ın bereketini yaşıyoruz.

“İZMİR YAKLAŞIK 3 SAAT OLACAK”

Uraloğlu, Ankara- İzmir hızlı tren projesiyle ilgili şu açıklamalara yer verdi:

"Projede yüzde 60'ın üzerine geldik. Ankara'dan çıktığınızda 628 km'de 3-3.5 saat ile İzmir'e gideceksiniz. Muhtemelen 2027 yılının başında orayı bitirerek açacağız. Onun haricinde yüksek hızlı tren ile yaptığımız Mersin- Adana- Osmaniye- Gaziantep hattı var halen devam eden. Ankara İzmir hattı tamamlandığı zaman yaklaşık 3 saat olacak."

"VATANDAŞIN AKLINI KARIŞTIRMAYA GEREK YOK BU METROLARI YAPMAK, BELEDİYELERİN GÖREVİDİR"

Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşın aklını karıştırmaya gerek yok. Bu metroları yapmak, belediyelerin görevidir. Eğer talep ederseler, bu metroları Cumhurbaşkanımızın onayıyla biz yaparız. Yaptık, yapıyoruz.

"İSTANBUL’DA BİR ENGEL YOK"

14 ilde projemiz var. İstanbul’da bunlardan bir tanesi. Elbette en fazla hizmet ettiğimiz ildir orası. Bu metroların bakanlığımız tarafından yapılma amacı nedir? Çok rakam söyleyebilirim ama hiç kafa karıştırmaya gerek yok. Biz İstanbul'a birçok metro yaptık ve bunların bir kısmını kendimiz işletiyoruz bir kısmını da büyükşehire devrettik. İşletmesini yapıyorlar. Bizim yaptığımız metronun kaç yılda yapıyorsanız 5-6 yılda bütün harcamasını yapıyoruz oradaki ilgili belediyenin parti ayrımı yapmaksızın o süreçte hiçbir kesinti yapılmıyor ve bakanlığımız tarafından finanse ediliyor. Bittikten sonrada belli bir zaman dilimi içerisinde onun geri ödemelerini yapıyoruz. Siz düşünün bir yatırım süresince asla bir ödeme yok. En kıymetlisi bu. Ve ödeme sırasında da bu imalatın yapıldığı fiyatlar dikkate alınarak kesinti yapılıyor. Mesela bir tane proje var İstanbul'da yaptığımız 10'da 1 kesinti yapıyoruz. Yani bu anlamda belediyeler kendi imkanlarıyla bunu yapacaksalar bir engel yok zaten. Buyursun yapsınlar. Bir algı yapmaya gerek yok. Biz İstanbul'umuza bu hizmeti yaptık bağışladık, hizmete sunduk. Ve bundan sonrada elimizde olanlara devam edeceğiz.

"O 5 YILIN BİR HESABINI VERELİM"

Eğer elinizde bir argüman kalmamışsa başka tarafa yönlenmeye, eleştirmeye gerek yok. O 5 yılın bir hesabını verelim. Hani sonraki 5 yılın planlaması lazım. İstanbul'da da aynı şekilde devam edeceğiz." dedi.