Bakan Vedat Bilgin açıkladı! EYT düzenlemesinde prim puanları güncellenecek! Peki, EYT'liler çalışmaya devam ederse ne olacak? Borçlanmalar ile başlangıç tarihi geri çekilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesine sayılı günler kala konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada prim gün sayıları ve ilk defa işveren için yapılacak detayları anlattı. Peki, EYT'liler çalışmaya devam ederse ne olacak? EYT'li çalışanı olan işveren için son durum ne? EYT'li çalışanın yükselen prim puanları işverene nasıl yansıyacak? Borçlanmalar ile başlangıç tarihi geri çekilir mi?

Bakan Vedat Bilgin açıkladı! EYT düzenlemesinde prim puanları güncellenecek! Peki, EYT'liler çalışmaya devam ederse ne olacak? Borçlanmalar ile başlangıç tarihi geri çekilir mi?

EYT Yasasının açıklanmasına sayılı günler kaldı. 4 milyonu aşkın vatandaş, yıllardır bu yasanın çıkmasını ve emekli olmayı iple çekiyor. SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacak vatandaşlar, kendileri için belirlenecek şartları araştırıyor. Aralık ayında açıklanan EYT detayları adeta dört gözle bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, merakla beklenen EYT formülü için önemli bilgiler verdi. Bakan Bilgin, yaptığı son açıklamasında ilk kez EYT düzenlemesinde işverenler için yapılacak çalışmalar ve detaylar üzerine konuştu. Peki, EYT'liler çalışmaya devam ederse ne olacak? EYT'li çalışanı olan işveren için son durum ne? EYT'li çalışanın yükselen prim puanları işverene nasıl yansıyacak? Borçlanmalar ile başlangıç tarihi geri çekilir mi? 

EYT'liler borçlanmalarla işe başlangıç tarihi geriye çekemez

Star Haber Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik'in konuğu olan Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamalarda, başlangıç tarihinin değiştirilemeyeceğine, borçlanmalarla ancak eksik prim günlerininin tamamlacağını belirtti. Bakan Bilgin, "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok." dedi.

EYT'li çalışanların prim puanları, normal çalışanlarla eşit olacak

Pek çok EYT'li emeklilik hakkını kazanınca kıdem tazminatı alarak işten ayrılacak olsa da, EYT Yasası'ndan yararlandığı halde çalışmaya devam eden emekli adayları da olacak. Bu durumda emeklilik hakkı kazanan ancak emekli olmayarak çalışmaya devam eden kişilerin, normal çalışanlara göre primleri 5 puan yükselecek. İşverenlerin, EYT düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından bu yükselişin kaldırılmasını istediğini ifade eden Bakan Bilgin, konuya ilişkin çözümlerini açıkladı. Bilgin, "İşveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT'li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz." açıklamasında bulundu.

EYT'lilerin kıdem tazminatı, işveren tarafından hazır tutulmalı

EYT düzenlemesinin gündem olmasıyla birlikte işverenlerin bir diğer talebinin de kıdem tazminatı konusunda olduğuna değinen Bakan Bilgin, "Bu konuda da Hükümetin bazı formülleri var" dedi ve ekledi, "Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir. İşveren EYT'lilerin kıdem tazminatını ödeyebilmek için kredi talebinde de bulunuyor. Ancak hükümet bu konuya sıcak bakmıyor. Kıdem tazminatının işveren tarafından hazır tutulması gerektiğine vurgu yapılıyor."