Bakanlıktan dikkat çeken 'trans yağ' kararı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle; çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajındaki 'trans yağ yoktur' ibaresi kaldırılıyor.

Bakanlıktan dikkat çeken 'trans yağ' kararı

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. 26 Aralık’a kadar görüş bildirilebilecek taslakta, “Yönetmelik ile getirilen kısıtlamalar kapsamında gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılmaz” hükmüne yer aldı.

Kabul edilmesi halinde, gıda ürünlerinin "trans yağ" içerip içermediği etiketlere yazılmayacak. Trans yağ içeriğinin yüzde 2 ile sınırlandırıldığını belirten bakanlık yetkililerine göre "Trans yağ yoktur" ibaresi tüketiciyi yanlış yönlendiriyor. Çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajında yer alan "trans yağ yoktur" ibaresi çıkartılıyor. Ayrıca etiketlerden de kaldırılacak. Türk Gıda Kodeksi'nde değişiklik yapılması için taslak sektörün görüşüne açıldı. Taslağın geçmesi halinde trans yağ kullanmayan üretici, bunu yazamayacak.