Bankacılıkta yeni dönem! İki katına çıktı, mobil banka hesabı açma...

Pandemi sürecinde uygulamaya alınan mobil hesap açma uygulamasının ardından bankalarda işler tersine döndü. Dijitalde açılan banka hesapları, şubelerde açılan hesap sayısının iki katına çıktı. Peki, mobil banka hesabı nasıl açılır? İşte mobil banka hesabı açmak için bilinmesi gerekenler...

Bankacılıkta yeni dönem! İki katına çıktı, mobil banka hesabı açma...

Koronavirüs salgını sürecinde değişen iş modellerine bankalar da hızlıca uyum sağladı. Bankalarda, Mayıs ayında başlayan mobil hesap açma uygulamasının ardından dijitalde açılan banka hesaplarının sayısı dijitalde açılan hesap sayısının neredeyse yarı yarıya altında kalmaya başladı.

Bankacılar, haftasonları bile mobil hesap açma işlemlerinin iki katına çıktığını ifade etti. Bu görüşe göre, son dönem, normal bir günde şubede 300-400 hesap açılıyorsa, mobilde bu rakam 700'leri buluyor.

Kimlik kartına dikkat!

Mobilde banka hesabı açmak için dikkat edilmesi gereken kurallar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi uzaktan kimlik tespiti... Uzaktan kimlik tespiti için mutlaka yeni TC kimlik kartına sahip olmak gerekiyor. İşlemler akıllı telefon üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Diğer yandan kimlik kartının üzerindeki bilgiler okunabilir olmasına dikkat etmek şartı bulunuyor.

Hesap açmak istenilen bankanın mobil uygulaması akıllı cep telefonuna indirilmeli ve banka internet sitesi adresine girilmeli. Mobil uygulamanın indirileceği platformun güvenliği veya giriş yapılacak bankanın internet sitesi adresinin doğruluğu kontrol edilmeli. İşte uzaktan banka müşterisi olma konusunda bilinmesi gerekenler...

Bilgilerin doğrulaması banka tarafından gerçekleştirildikten sonra uzaktan kimlik tespiti işlemi gerçekleştirilmek üzere banka temsilcisi ile irtibata geçilecek. Bu nedenle bankanın uygulaması kullanılmaya başlamadan önce sakin ve aydınlık bir ortama geçilmeli. Görüşme sırasında güneş gözlüğü ve maske gibi yüz tanımayı engelleyici unsurlar kullanılmamalı.

İşlem bilgisayarla yapılacak olsa da mobil telefonunun müşterinin yanında bulunması, telefonun ön ve arka kameralarının çalışması ve internet bağlantısının sağlanıyor olması önem arz ediyor. Görüşme süresince kamera açık olmalı.

Banka tarafından, mobil telefonlardaki NFC (Yakın Alan İletişimi) özelliğinin kullanılması istenebilir. Görüntü ve ses kalitesi, şüpheye yer bırakmayacak ve kimlik tespitinde herhangi bir kısıtlamaya imkan vermeyecek şekilde yeterli seviyede olmalı.

Görüşme boyunca işlemler sadece müşteri ile gerçekleştiriliyor. Bu nedenle hesap ve işlem güvenliği için üçüncü bir kişiden yardım veya destek alınmaması önem arz ediyor.