Bankalardan kötü haber! Emekli promosyon ödemeleri geri çekilmeye başlandı!

Emekli maaş zammının açıklanmasının ardından bankalarda emekli promosyon yarışına girmişti. Kamu bankaları konuda sessizliğini korusa da özel bankalar arasındaki rekabet tarihi boyutlara ulaşmıştı. Emeklilerin yoğun talebi de eklenince bankalar, promosyon ödemelerini yükselttikçe yükseltti. Fakat Eylül ayında devam eden ödemeler, artık rakamların kurtarmadığı gerekçesiyle yavaş yavaş geri çekilmeye başlandı.

Bankalardan kötü haber! Emekli promosyon ödemeleri geri çekilmeye başlandı!

Bu yıl, emekli promosyon ödemelerini rekor düzeylere çıkaran bankalar için son tarih 31 Ağustos olarak belirlenmişti. Fakat yoğun talebe yetişemedikleri için bankalar bu süreyi uzatma kararı almıştı. Bankaların, bu uzatma kararı ile promosyon ödemelerini de daha da yükseltceği öngörülüyordu. Eylül ayının gelmesi ile promosyon ödemelerinde artışa giden tek banka İş Bankası oldu. 5 bin TL olarak belirlediği promosyon ücretini, eylül ayından itibaren 7 bin 500 TL olarak güncelledi. 

Yavaş yavaş geri çekiyorlar!

Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalar arasında yapılan anlaşma doğrultusunda 2017 yılından bu yana milyonlarca emekliye banka promosyonu ödeniyor. Bu miktarlar, geçtiğimiz Temmuz ayına kadar cüzi miktarlar olarak belirlenmişti. Fakat Temmuz ayındaki zammın gelmesiyle bankalarda emekli müşteri portföyünü genişletmek için adeta yarışa girdi. Promosyon ücretleri çok kısa sürede katlandı da katlandı. Son tarih birçok banka için 31 Ağustos olarak belirlenmişti. Ancak yüksek promosyondan faydalanmak isteyen emeklilerin yoğun ilgisine yetişemeyen bankalar bu süreyi uzatma kararı aldı. Eylül ayında da devam eden promosyon ödemeleri için artışa devam edeceği öngörülüyordu. Beklenen artışı sadece İş Bankası yaptı ve 5 bin TL olan promosyon ödemeleri, 7 bin 500 TL olarak güncellendi. 

Geçtiğimiz günlerde özel bir banka yetkilisi emekli promosyon ödemeleri için yaptığı açıklamada, bankaların verdiği nakit promosyon ödemelerinin masraflarını kurtarmadığını söyleyerek yavaş yavaş promosyon ödemelerinde geri adım atılacağının sinyallerini vermişti.  Kötü haber ise önce Akbank sonra da Garanti Bankası'ndan geldi ve bankalar promosyon ödemelerinde ödedikleri tutarları düşürdü. 

Akbank, Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Ağustos ayında ödediği nakit promosyon fırsatlarında tutarı düşürmüştü. Ağustos ayında emekli vatandaşlara 7200 TL promosyon ödemesi yapan Akbank, promosyon rakamlarını 6 bin liraya kadar geri çekmişti. Akbank’ın aldığı bu karar sonrası başka bir bankadan daha benzer bir adım geldi.

Garanti BBVA’da açıklamayı internet sitesi üzerinden yaparak promosyon miktarını düşürdüğünü duyurdu. Ağustos ayında emekli vatandaşlara 8 bin liraya varan nakit promosyon veren Garanti Bankası Eylül ayı için rakamlarını geri çekerek 6.000 liraya düşürdü. Yani emekliler Eylül ayında Garanti Bankası’nı seçerse 6.000 lira maaş promosyonu alacak.