Bedelli askerliğe yeni düzenleme

Bedelli askerliğe sınırlama getiriliyor. Yükümlülerde, eğitim durumlarına göre yaş sınır şartı aranacak. Asker kaçağı ve bakaya kalanlar ise bedelliden yararlanamayacak.

Bedelli askerliğe yeni düzenleme

İçinde bedelli askerliğin de olduğu yeni yasa önerisi hazır. Önümüzdeki hafta meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Yeni öneriye göre; 1 aylık temel eğitim koşuluyla, bedelli askerlik sürekli hale getiriliyor. Ancak, bedelli için yaş sınırının tamamen kaldırılması düşüncesinden vazgeçiliyor.

Bedelli askerlik için eğitim durumlarına göre yükümlülerin tecil süreleri dikkate alınacak.
Yani lise mezunları 22, üniversite mezunları 28, doktora ve tıp mezunları ise 35 yaşına kadar bedelli askerlik yapabilecek. Bu süreleri aşan kişiler, bedelli askerlik uygulamasından yararlanamayacak.

Tecil sürelerinin bitiminde askerlik hizmetine başlamayarak ‘bakaya’ kalanlar ya da asker kaçağı konumuna düşenler ise, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulacak.

Lise ve üniversite mezunları için 6 ay ve 12 ay olarak uygulanan askerlik sistemine son verilecek. Eğitim durumu ayrımı yapılmadan askerlik hizmetini yapmakla yükümlü her Türk vatandaşı, 6 ay askerlik yapacak.

6 aylık askerliğin tamamlanmasının ardından isteyenler, askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kapsamda yer alanlara asgari ücret tutarında maaş ödenecek.